fbpx

video | Problema maidanezilor din capitală, mărul discordiei dintre PAS și Ceban. Presupusele ilegalități sesizate și reacția primarului

Problema câinilor maidanezi din capitală a devenit mărul discordiei dintre consilierii municipali ai PAS și primarul general, Ion Ceban. Edilul este acuzat de faptul că nu se gestionează eficient situația, iar acesta susține că aleșii locali menționați „s-au spălat de  fiecare dată pe mâini”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În detaliu, fracțiunea PAS comunică despre faptul că anul trecut, peste un milion de lei ar fi fost cheltuiți, fără acordul Consiliului Municipal, pentru voliere noi la Necropolă. În același timp, funcționarii spun că atunci s-ar raportat circa 500 de câini prinși, însă nici un document nu ar confirma acest fapt. Bunăoară, pentru un patruped capturat s-ar cheltui 1500 de lei din bani publici, spun ei.

De asemenea, consilierii afirmă că actualmente nu are loc sterilizarea animalelor, deoarece nu există un medic veterinar. Totodată, nici evidența medicamentelor nu s-ar realiza, iar recent a fost înregistrat un caz când un câine sterilizat de la Necropolă a dat naștere puilor de la un alt câine, care a fost și el castrat.

Oficialii acuză primarul că nu i-ar păsa de ce se petrece și de faptul că nu există baze de date unde să fie fixate cheltuielile, numărul animalelor capturate, dar și a celor lăsate libere după toate procedurile corespunzătoare. Potrivit lor, municipalitatea oferă bani Regiei Autosalubritate, iar ultima nu și-ar îndeplini atribuțiile în ceea ce privește problema animalelor fără stăpân.

Aceștia au prezentat un acord pe care figurează suma de 10 milioane de lei, între Direcția Locativ-Comunală și Regia Autosalubritate, prin care sunt contractate servicii de întreținere a orologiului Primăriei, consolidarea unui dig la Țânțăreni și activitatea Necropolei. Pe de altă parte, oficialii au venit și cu un set de recomandări pentru primar și responsabilii care se ocupă de problemă.


Ca urmare, Ion Ceban a publicat o reacție, menționând că propunerile consilierilor din PAS din CMC sunt „sterile”. Edilul afirmă că funcționarii nu cunosc problema și le propune să se informeze la subiect, inclusiv „despre cifre, acțiuni și sumele cu care operează”.

„Este necesar să acționăm complex prin modificarea legislației naționale, așa cum s-a intervenit în multe alte țări și așa cum nu s-a intervenit niciodată în capitală, altfel riscăm să luptăm cu morile de vânt.

Eu propun celor din PAS să se implice în gestionarea acestei probleme și chiar să conducă acest serviciu deloc ușor. Ei sunt cei care de fiecare dată s-au detașat și s-au spălat pe mâini, pentru a nu se implica direct în soluționarea problemei transportului, alimentației în instituțiile educaționale, unde ar fi putut contribui la schimbarea situației.

M-am convins că sunt buni doar la a produce zgomot. Sunt cei care primesc câte 3300 de lei pentru o ședință a CMC, jumătate de salariu a unui pedagog sau chiar al unui angajat al primăriei.
Și cu ce se ocupă? Cu nimicuri… Reiterez, suntem gata să oferim în gestiune acest serviciu președintelui fracțiunii PAS din CMC sau oricărui alt consilier”, a conchis Ceban.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button