‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Ce proiecte vor fi lansate de apicultorii care au beneficiat de suport în...

FOTO. Ce proiecte vor fi lansate de apicultorii care au beneficiat de suport în valoare de 700 mii dolari

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe data de 18 februarie 2021 au fost semnate pentru finanțare ultimele contracte cu două grupuri de producători în cadrul Programului de granturi Facilitarea accesului la piețele de desfacere implementat de Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Per total, în cadrul proiectului, au beneficiat de suport 43 de grupuri de producători din sectorul horticol, iar primele două grupuri de producători din sectorul zootehnic au fost unicele care au solicitat suport în cadrul ultimului apel lansat în luna octombrie 2019.

Despre cele două proiecte ce urmează a fi lansate, dar și care a fost aportul propriu pe care-l vor avea grupurile de producători, am aflat chiar de la aceștia.

Valoarea granturilor obținute este de 350 de mii de dolari pentru fiecare grup de producători, iar aceștia vor asigura cofinanțare în raport de aproximativ 70% din valoarea totală pentru a realiza obiectivele propuse.

Grupurile de producători își propun să lanseze complexe de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii de albini. În acest mod, asigurând livrarea pe piață a mierii de calitate, ambalată corespunzător cerințelor.

La moment, în mare parte, apicultorii exportă mierea fie în vrac, fie o vând intermediarilor, de aici și a pornit ideea celor două grupuri de a lansa proiectele.

‹ adv ›

Potrivit lui Mihai Bozianu, reprezentantul grupului Ghidapis Grup, valoarea totală a complexului pe care urmează să-l lanseze va fi de peste 19 milioane de lei.

Proiectul ce urmează a fi lansat de Ghidapis Grup:

„Prin acest proiect ne propunem să ajutăm și ceilalți apicultori, nu doar membrii grupului format. Alți apicultori, ulterior, vor putea deveni membri ai grupului. Costul proiectului este foarte mare – 19 milioane de lei, este un proiect ambițios, însă sperăm să-l realizăm.

O bună parte din banii necesari pentru implementare vor fi solicitați de la bănci, adică vom lua credite. Lansând complexul, ne vom asuma o parte din atribuțiile intermediarilor, însă aceasta înseamnă cheltuieli mai mari, nopți nedormite și credite accesate. Aș fi fost foarte bucuros dacă acum câțiva ani ar fi existat o cooperativă similară”.

Construcția deja a fost inițiată, însă realizarea proiectului este destul de complicată. Totuși, apicultorii speră să fie utili și să contribuie la dezvoltarea sectorului.

FOTO: Mihai Bozianu

Acesta a mai menționat că formarea grupului a fost foarte anevoioasă, din cauza lipsei dorinței de cooperare a altor apicultori. De aceeași părere este și Ștefan Sandic, reprezentantul celuilalt grup care a beneficiat de suport – Sandic Honey Group.

„Cred că cel mai dificil este să convingi alți producători să coopereze. Plus, obținerea autorizațiilor necesare a durat destul de mult timp. Totuși, am reușit să ne consolidăm eforturile. Prin acest proiect ne propunem să ajutăm și alți apicultori, aceștia vor putea obține plus valoare, însă până la implementare mai avem mult de muncit.

Valoarea proiectului nostru este de 21 de milioane de lei, suportul MAC-P, cele 350 de mii de dolari (aproximativ 6 milioane de lei), vor acoperi o parte din cheltuieli. Restul, adică 15 milioane, vor fi în mare parte asigurate accesând credite”, ne-a spus Ștefan Sandic.

‹ adv ›

Prin aceste proiecte, grupurile de producători își propun să aducă mai aproape apicultorii de consumatorul final și să asigure dezvoltarea sectorului apicol național.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova activează aproximativ 8 mii de apicultori, iar numărul total de familii de albine este de 276 de mii.

Totuși, marea majoritate a apicultorilor nu-și au activitatea înregistrată, astfel nu pot beneficia de subvenții sau participa în cadrul apelurilor de granturi lansate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›