‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaProducătorii de carne, dezamăgiți: Piața invadată de importuri, prețul mizer

Producătorii de carne, dezamăgiți: Piața invadată de importuri, prețul mizer

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii de carne din țară care au ferme, dar și micii producători care activează în sector susțin că sunt la limita existenței. Pe lângă faptul că sectorul HoReCa a redus esențial achizițiile de carne, prețul de pe piața internă îi afectează grav pe aceștia.

Practic, toate furajele utilizate pentru creșterea animalelor s-au scumpit în 2020, în contextul secetei și restricțiilor impuse de pandemie, ce au dus la crearea problemelor în timpul livrărilor. Totuși, producătorii nu pot vinde carnea la un preț mai mare.

Aceștia susțin că piața este invadată de carne de import, în special din Polonia, iar calitatea acesteia o pun la îndoială. Aceasta se vinde la un preț mai mic comparativ cu cel pentru produsele autohtone.

În ultimii ani, importurile de carne și produse din aceasta s-au majorat considerabil: de la 23165 de mii de dolari în 2016, 33794 de mii de dolari în 2017, la 41760 de mii de dolari în 2019.

La moment, în grupul nostru pe viber Zootehnie – proprietarii fermelor de porci, oi, capre sau bovine își scot animalele la vânzare, însă nu prea găsesc cumpărători care le-ar putea oferi prețuri ce le-ar permite cel puțin să-și acopere cheltuielile.

În aceeași situație se află și o bună parte din crescătorii de iepuri, care ne-au spus că sunt în prag de faliment.

‹ adv ›

În plus, pe site-urile de anunțuri sunt scoase la vânzare mai multe ferme de păsări, porci sau bovine.

Numărul de animale a scăzut esențial

Între timp, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în 2020 numărul bovinelor a scăzut cu 12,6% (-18,2 mii), numărul ovinelor a scăzut cu peste 80 de mii, a iepurilor cu 21,8 mii, iar a porcilor cu 700 de capete. Detalii pe acest link.

Numărul de animale în 2019, 2020:

Pentru a stimula dezvoltarea sectorului, autoritățile au inclus subvenționarea per cap de animal. Acestea au promis să lanseze apelul la sfârșitul lunii ianuarie, informații în acest sens însă încă nu sunt disponibile.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›