image
Sursa foto: jurnal.md

A fost anunțată data când va fi sistat transportul regulat de pasageri pe întreg teritoriul RM // UPDATE

UPDATE 15:00 // Transportul regulat de pasageri pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv transportul privat din municipiul Chișinău, va fi sistat pe 23 februarie.

Despre aceasta anunță Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto care precizează că măsura este una de protest față de „incompetența funcționarulor publici responsabili de gestionarea crizei pandemice” după adoptarea noilor restricții de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Transportul regulat de pasageri va fi sistat săptămâna viitoare, dar nu s-a anunțat deocamdată în ce zi.

Transportatorii spun că s-au întâlnit astăzi cu funcționarii responsabili, dar întrevederea nu s-a soldat cu vreun rezultat. Dimpotrivă, Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatâc, ar fi salutat decizia cu privire la sistarea transportului.

„Această decizie vine ca reacție la aplicarea amenzilor pentru încălcarea hotărârii CNESP, dar și a discuției avute loc astăzi cu membrii CNESP, a ministerelor responsabile din domeniul medicinei și economiei, precum și reprezentanții altor instituții publice. Secretarul de Stat, dna Zatâc a salutat decizia de sistare a transportului regulat de pasageri și s-a arătat convinsă că aceasta va avea un efect pozitiv asupra populației țării. Fără a ne referi la competența și devotamentul dnei Zatâc de rând cu alți funcționari publici, care au eșuat în gestionarea crizei pandemice și evitând a explica că măsurile epidemeologice adoptate în lipsa unor măsuri complexe de ordin social, economic și financiar nu-și vor atinge scopul privind diminuarea riscurilor contaminării, dar din contra vor crea riscuri noi și mai geru monitorizate de autorități, venim a ne cere scuze de la pasageri pentru lovitura pe care vor fi nevoiți să o primească din cauza sistării transportului. Nu avem altă cale să arătăm lipsa competenței funcționarilor publici, decât să sistăm transportul”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Transportatorii au cerut revizuirea deciziei CNESP, prin care numărul pasagerilor a fost limitat la jumătate din capacitatea autovehiculelor. Ei atenționează că în anul 2020 fluxul de pasageri s-a înjumătățit față de 2019, iar în prezent mulți din ei se află în prag de faliment.

Precizăm că, prin decizia CNESP din 15 februarie, s-a decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional la 50% din capacitate, iar în transportul rutier în trafic local și municipal – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: