image
Sursa foto: rcinet.ca

Președinția suedeză a OSCE e pregătită să convoace o întâlnire 5+2 la Stockholm

Președinția suedeză a OSCE este pregătită să convoace o întâlnire în formatul „5+2” orientată spre rezultate în Stockholm. Despre aceasta a declarat președinta în exercițiu a OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei, Ann Linde, la finalul vizitei în Republica Moldova.

OSCE și Misiunea sa în Moldova rămân vitale în apropierea procesului de reglementare transnistreană de rezoluția sa. În timpul vizitei mele, am fost încurajată de mesajele clare în sprijinul acestui proces. Cu toate acestea, provocările rămân, iar pașii mici, dar concreți, sunt importanți pentru a ne menține pe drumul cel bun”, a declarat Ann Linde, citată într-un comunicat de presă.

În timpul vizitei sale, oficiala s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, și cu viceprim-ministra pentru reintegrare, Olga Cebotari. La Bender, s-a întâlnit cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

Misiunea OSCE în Moldova precizează că discuțiile s-au axat pe pași concreți de consolidare a încrederii și dialogului real între părți, pentru a avansa procesul de reglementare la toate nivelurile. Ann Linde a afirmat sprijinul deplin al Președinției pentru facilitarea procesului de reglementare, în conformitate cu principiile independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

De asemenea, Ann Linde s-a întâlnit cu reprezentanta sa specială pe dimensiunea de gen, Liliana Palihovici, și cu membrii societății civile care lucrează în domeniul drepturilor omului, egalității de gen și cu reprezentanții mass-mediei libere și independente. Președinta în exercițiu a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu reprezentanta specială și Guvernul Moldovei pentru a realiza progrese tangibile în ceea ce privește egalitatea de gen și agenda pentru Femei, Pace și Securitate.

Vizita reflectă, de asemenea, sprijinul Președintei suedeze a OSCE pentru angajamentul OSCE în țară, prin Misiunea OSCE în Moldova și reprezentantul special al președintei în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting”, se mai spune în comunicat.

Linde a subliniat că activitatea continuă privind implementarea completă și neîntreruptă a pachetului „Berlin-plus” și dezvoltarea propunerilor comune suplimentare în spiritul consolidării încrederii sunt esențiale pentru construirea unei baze solide pentru avansarea în continuare a procesului de reglementare.

Progresele privind subiectele cheie, inclusiv protecția drepturilor omului și libertatea de circulație, sunt necesare pentru îmbunătățirea condițiilor locale de viață și asigurarea conectivității pe ambele maluri ale râului Nistru. Sunt gata să ofer sprijinul politic necesar pentru realizarea acestui progres”, a spus președinta în exercițiu a OSCE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: