Culinar.md

Cât timp se fierb OUĂLE pentru a fi moi sau tari

Cât timp se fierb ouăle – 5 reguli de aur

– Ouăle nu se pun în apă clocotită, ci în apă rece. Dacă arunci ouăle în apă fierbinte, „șocul” termic va duce la fierberea lor neuniformă sau, mai rău, la crăparea lor.

– Nu pune foarte multe ouă în vas și alege ouă de aceeași dimensiune. Ouăle trebuie să fie „aerisite” și acoperite cu cel puțin 2 centimetri de apă.

– Pune o linguriță de oțet, una de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierb ouăle – asta împiedică împrăștierea albușului, în cazul în care crapă coaja, dar ajută și la descojirea cu ușurință a cojii, după fierbere. Alte trucuri utile: înțeapă fundul oului cu un ac înainte să îl pui în apă sau crapă puțin ouăle înainte să le treci prin jetul de apă rece, după fierbere. Ouăle proaspete sunt în general mai greu de descojit fără să „ciupești” și din albuș, deci sunt indicate ouăle un pic mai vechi dacă vrei să îndepărtezi coaja cu ușurință.

– Focul trebuie să fie mare până apa ajunge la punctul de fierbere, apoi dat la minimum.
Ouăle fierte se trec imediat prin jet de apă rece sau se pun în apă cu gheață – asta „pune frână” procesului de fierbere și ajută și la descojirea cu ușurință a ouălor.

Vezi mai jos cum poți descoji rapid ouăle fierte.

De asemenea, trebuie reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă, potrivit csid.ro. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă, nu când pui ouăle în apă!

Vezi mai jos cât timp se fierb ouăle în funcție de cum îți place gălbenușul:

– Ouă foarte moi, cu gălbenuș lichid – 2 minute
– Ouă cu gălbenuș semi-moale, adică și un pic lichid, dar și un pic moale – 4 minute
– Ouă cu gălbenuș moale – 6 minute
– Ouă cu gălbenuș tare, dar un pic cremos – 8 minute
– Ouă cu gălbenuș tare – 10 minute
– Ouă cu gălbenuș foarte tare – 12 până la 15 minute (ai grijă însă – ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)

Ouăle fierte rezistă în frigider până la o săptămână, însă cele descojite trebuie mâncate în aceeași zi.

Vezi mai jos o altă metodă de a descoji rapid un ou fiert. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *