(doc) Răspunsul oferit de președinta CC unui deputat, care a solicitat revizuirea Hotărârii Înaltei Curți, privind conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”

Președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a prezentat un răspuns oficial la demersul făcut de către deputatul Oazu Nantoi prin care a solicitat Înaltei Curți să examineze posibilitatea revizuirii Hotărârii Curții Constituționale nr. 23 din 6 august 2020 în ceea ce privește conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”.

Foto: www.constcourt.md

În actul emis de președinta CC, Domnica Manole, se precizează că potrivit articolului 72 alin. (1) din Codul jurisdicției constituționale, revizuirea unei Hotărâri a CC se efectueaza doar la inițiativa Curții Constituționale (CC), prin decizie, adoptată cu votul majorității judecătorilor ei.

1 / Sursa:Oazu Nantoi/fb

Amintim că Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Pe 23 februarie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond a sesizării nr. 30a/2021 depuse la Curte de dnii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Guvernul Gavrilița a acumulat zero voturi în ședița din 11 februarie 2021. În timp ce premierul desemnat își prezenta programul la tribuna centrală, liderul PSRM , Igor Dodon anunța o nouă candidatură la funcția de premier. Pentru Mariana Durleșteanu au semnat 54 de deputați din PSRM, Pentru Moldova și independenți, care au și anunțat în plen că au creat o majoritate parlamentară în acest sens.

În același timp, Platforma DA a anunțat că îl vrea pe Andrei Năstase desemnat la funcția de premier, pentru a „nu permite învestirea unui Guvern de stânga”.

Președinta Maia Sandu a convocat consultări cu fracțiunile parlamentare, petru care a fost criticată că ar fi fost „formale și superficiale”, iar la final a anunțat că o desemnează din nou pe Natalia Gavrilița, întrucât „are dubii privind unele semnături ale unor deputați ce au fost depuse pentru o altă candidatură”. Asta chiar dacă o decizie a Curții Constituționale stabilește că președintele țării este obligat să înainteze la funcția de premier candidatul pentru care au semnat cel puțin 51 de deputați.

Maia Sandu și partidul pe care l-a condus pledează pentru alegeri anticipate, în orice condiții, pentru a „curăța actualul Parlament de corupți”. Și PSRM a anunțat că își dorește alegeri anticipate, însă „e nevoie ca până la scrutin țara să aibă un Guvern cu puteri depline, care să gestioneze criza pandemică și cea economică, să negocieze cu instituțiile financiare internaționale și să asigure venirea loturilor de vaccin anti-Covid. Celelalte fracțiuni parlamentare, la fel, au pledat public pentru anticipate, deși sondajele nu le oferă șanse de a mai accede în Parlament.


Pub