„Tardivă și infantilă”. Ce spune avocatul lui Plahotniuc despre decizia Maiei Sandu de a-i retrage „Ordinul Republicii”

„Tardivă și infantilă”, astfel califică avocatul lui Vlad Plahotniuc decizia de astăzi a președintei Maia Sandu de a retrage „Ordinul Republicii”. Într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA, Lucian Rogac, avocatul fostului lider PD, menționează că în eventualitate va ataca în instanță decretul semnat de Sandu.

Foto: colaj

„Consider decizia de astăzi una tardivă și infantilă, menită doar să aducă anumite dividente politice. Țara la moment se confruntă cu mai multe probleme care necesită cu adevărat reacții și intervenții, iar acuzațiile pe care le aduce dumneaei în spațiul public le considerăm drept niște aberații.

O să luăm cunoștință cu decretul și actele care au stat la baza deciziei și în eventualitate le vom contesta înstanța de judecată”, a comunicat Rogac.

Astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a semnat Decretul prin care i-a retras fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc, distincția „Ordinul Republicii”.

Anterior, într-un răspuns pentru sinteza.org, secretarul general al Aparatului președintelui, Andrei Spînu, preciza că „Ordinul Republicii” poate fi retras numai în cazul în care există o hotărâre a instanței de judecată de condamnare, fie de propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

Amintim că în iulie 2014 Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii“ de către preşedintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti. Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană.“

Fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare, în contumacie, deține cetățenia turcă. Anunţul a fost făcut de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo.

Pe 16 noiembrie 2020, autoritățile competente ale Turciei au comunicat că Vladimir Plahotniuc nu se mai află pe teritoriul lor, după ce acesta ar fi părăsit țara la 4 octombrie.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat la data de 29 septembrie cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Americii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA. Plahotniuc a părăsit SUA înaintea alegerilor prezidențiale și s-a aflat periodic în Turcia sau în Cipru.

Plahotniuc a fugit din țară în iunie 2019, când a pierdut guvernarea și a avut o discuție cu ambasadorul SUA la Chișinău.


Pub