Reglementarea noilor produse de tutun în era reducerii riscurilor. Ar putea Europa să preia exemplul FDA?

Europa înregistrează cea mai mare prevalență a fumatului de tutun în rândul adulților (28%) și cea mai mare prevalență a consumului de tutun printre adolescenți, fiind una dintre cele mai mari cauze de decese atribuite consumului de tutun. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, în prezent, consumul de tutun este responsabil pentru 16% din totalul deceselor la adulții de peste 30 de ani din regiunea europeană, multe dintre acestea având loc prematur.

Foto: poză-simbol

Deși majoritatea fumătorilor sunt conștienți de faptul că fumatul reduce, în medie, 10 ani din viață, totuși le este greu să renunțe la fumat: 73% dintre fumători doresc să lase fumatul; 22% doar încearcă, iar mai puțin de 5% reușesc s-o facă fără prea mult efort.

În cadrul unei publicații în Jurnalul „Practici Cardiologice”, doctorul Dimitri Richter menționează că, în contextul provocărilor globale, comunitatea științifică se confruntă cu o mare dilemă: “Pot fi propuse produsele alternative fumătorilor care nu reușesc să renunțe la țigări, dar care au nevoie stringentă de a reduce riscurile asociate fumatului?”.

Produsele de tutun – reducerea riscurilor și FDA

În 2019, fumatul în SUA a scăzut de la 20,9% în 2005 la 14,0%. Potrivit lui Dimitri Richter, în Statele Unite ale Americii, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) are misiunea de a îmbunătăți sănătatea publică. Autoritatea examinează toate produsele de tutun noi care sunt plasate pe piață și eliberează autorizație de comercializare.

Noile produsele de tutun ce urmează a fi comercializate trec o evaluare pentru a stabili dacă au un risc mai redus. Pentru aceasta companiile producătoare prezintă un dosar cu dovezi științifice. În prezent, doar două produse de tutun - snusul suedez și dispozitivul de încălzire a tutunului IQOS au reușit să obțină statut de produs cu risc redus în SUA.

Paradoxul Snusului

Snusul este un produs din tutun moale, măcinat, care este disponibil în pliculețe și este consumat prin plasarea acestuia sub buza superioară. Snusul este primul produs din tutun care a obținut de la FDA autorizația de produs de tutun cu risc modificat (Modified Risk Tobacco Product - MRTP). Astfel, s-a autorizat plasarea pe ambalajul snusului a informației - „utilizarea snusului în loc de țigări prezintă un risc mai scăzut de cancer al cavității bucale, boli de inimă, cancer pulmonar, accident vascular cerebral, emfizem și bronșită cronică”. FDA a acordat această autorizație după examinarea dovezilor științifice prezentate de compania producătoare.

Din 1992, vânzarea snus-urilor este interzisă în mod expres în majoritatea țărilor UE. Doar Suedia, Norvegia și Elveția (nu țările UE) fac excepție. “Acesta este unul dintre cele mai paradoxale cazuri în care autoritățile UE permit vânzarea țigărilor obișnuite și interzic vânzarea unui produs alternativ din tutun ale cărui dovezi științifice, inclusiv studii epidemiologice pe termen lung, arată un risc mai scăzut de cancer, boli de inimă și bronșită cronică”, menționează Dimitri Richter.

IQOS – produs cu “expunere redusă” în SUA

În 2020, FDA a autorizat vânzarea sistemului electronic de încălzire a tutunului IQOS, ca produs de tutun cu risc modificat (MRTP).

FDA a concluzionat că dispozitivul de încălzire a tutunului produce mai puține substanțe chimice dăunătoare în comparație cu țigările obișnuite. Administrația face referință la studiile științifice care demonstrează că trecerea completă de la țigări la sistemul de încălzire a tutunului reducere semnificativ expunerea la substanțe chimice.

Decizia FDA permite comercializarea IQOS în SUA datorită faptului că:

· sistemul IQOS încălzește tutunul, dar nu îl arde;

· aceasta reduce semnificativ producția de substanțe chimice dăunătoare și potențial dăunătoare;

· studiile științifice au arătat că trecerea completă de la țigările obișnuite la sistemul IQOS reduce semnificativ expunerea organismului la substanțe chimice dăunătoare sau potențial dăunătoare.

Reglementarea țigărilor electronice în SUA

După mulți ani de lipsă a reglementărilor în această direcție, în mai 2016, FDA a extins, pentru prima dată, legea pentru produsele noi din tutun și anume, țigări electronice. Producătorii de țigări electronice sunt obligați să se înregistreze la FDA și să furnizeze o prezentare detaliată a ingredientelor produselor lor, precum și a proceselor lor de fabricație. Mai mult, producătorii trebuie să solicite autorizarea FDA pentru a-și vinde produsele, fiind supuși inspecțiilor FDA și nu li se permite să comercializeze produsele lor fără aprobarea agenției. În practică, acest lucru înseamnă că orice țigară electronică aflată în prezent pe piață trebuie să aibă o cerere de pre-comercializare depusă la FDA. Altfel, se consideră o comercializare ilegală.

USA vs Europa

În concluzie, Dimitri Richter afirmă că este dificil de apreciat dacă abordarea SUA este una ideală. Cu toate acestea, existența unui mecanism de evaluare a reglementărilor privind noile produse din tutun și evaluarea științifică instituțională a MRTP pare să fie cea mai bună soluție de urmat. Europa ar trebui probabil să se decidă cât mai repede posibil. La urma urmei, după cum spunea Mark Twain: ”Să te lași de fumat este cel mai ușor lucru din lume. Am făcut-o până acum de mii de ori.”


Pub