Promise în 2020, riscă să nu ajungă nici în 2021. Ceban solicită CMC, Guvernului și Parlamentului să inițieze negocieri cu producătorii pentru a cumpăra 100 de autobuze

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu o solicitare către Consiliul Municipal Chișinău, Guvern și Parlament pentru a iniția negocieri directe cu producătorii pentru a procura 100 de autobuze pentru municipalitate.

Foto: unimedia

Ceban susține că solicitarea către autorități vine în contextul pandemiei, iar cu vechea formulă de licitație, municipiul nu va avea autobuze noi nici în decembrie.

„În contextul situaţiei privind infectările cu Covid-19 în municipiul Chişinău şi impunerii de către Comisia Naţională Extraordinară în Sănătate Publică a noilor restricţii, privind limitarea pasagerilor la 50% din capacitatea transportului public – venim cu solicitarea către autoritățile centrale cu privire la inițierea negocierilor directe cu fiecare dintre producătorii de autobuze (MAZ, BMC, ISUZU, OTOKAR) şi a le achiziţiona într-un termen cât mai restrâns. Dacă vom merge pe formula veche de licitație, nu vom avea autobuze nici în Decembrie”, a spus primarul.

Timp de 2 luni în anul 2020 transportul public a fost gratuit în municipiul Chișinău, iar cheltuielile s-au ridicat la peste 40 de milioane de lei. Bani care până astăzi nu au fost întorși de către Guvern în bugetul municipal, chiar dacă au existat demersuri în acest sens, susține primarul.

APL nu poate asigura capacitatea de 50% a numărului de pasageri în mijloacele de transport, iar maxi-taxi-urile dacă riscă amendă, acestea își vor sista activitatea. Declarația a fost făcută de primarul general al capitalei, Ion Ceban, cu referire la decizia CNESP prin care capacitatea de pasageri în transportul public să fie de 50%, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 18 februarie.

În luna noiembrie, procurarea celor 100 de autobuze a fost anulată, după ce decizia de desemnare a câștigătorului licitației a fost anulată.


Pub