Principală  —  IMPORTANTE   —   ANRE: Legislația actuală limitează capacitatea…

ANRE: Legislația actuală limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere

Foto: washcycle.com

Reprezentanții Agenției Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) au venit cu precizări în legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere. Astfel, potrivit ANRE, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea instituției de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Potrivit ANRE, drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor „care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

„ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere”, susțin reprezentanții ANRE.

Totodată, ANRE menționează că analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională.

Potrivit ANRE, urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial, care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

„În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor”, spune ANRE.

Potrivit consilierului prezidențial în domeniul energetic Sergiu Tofilat, ANRE şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

Consilierul prezidențial a declarat astăzi că, la solicitarea Președinției de a face clarificări privind înțelegerile de cartel din domeniu, răspunsul Consiliului Concurenţei este că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”.

După scumpirile afișate miercuri, 17 februarie, la carburanți, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că directorii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar și directorul Consiliului Concurenței trebuie „să-și dea demisia imediat”.

În argumentarea solicitării lor, parlamentarii menționează că „instituțiile sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți”, astfel că în ultimele două luni petroliștii au majorat de patru ori tariful la carburanți.