Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Maia Sandu, despre scumpirile la…

Maia Sandu, despre scumpirile la carburanți: Sunt inacceptabile. Vom discuta subiectul la CSS, dar decizia e la Parlament

Președinta Maia Sandu susține că scumpirile la carburanți din ultima perioadă sunt inacceptabile și că subiectul dat va fi discutat la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate(CSS). Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Aceste scumpiri în lanț sunt inacceptabile. Modul în care se creează prețurile sunt total netrasparent. Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, ca să fie totuși o transparență și o corectitudine a formării prețurilor avem cel puțin două instituții: Consiliul Concurenței și ANRE. Ambele instituții sunt subordonate Parlamentului, nu președintelui. În acest sens, întreb ce a făcut Parlamentul ca să pună în discuție și ca să ia măsuri.

Noi de doi ani de zile vorbim despre problemele de la Consiliul Concurenței și ANRE. De doi ani de zile și opoziția și organizațiile internaționale cer evaluare externă de la Consiliul Concurenței. Cine s-a opus la acest lucru? Parlamentul și majoritatea parlamentară. Din acest motiv, că ei tolerează această atitudine când pur și simplu nu se intervine sau sunt înțelegeri între cei care reprezintă industria și cei care lucrează la CC și ANRE sau oamenii nu își fac treaba. Aceste persoane ridică cele mai salarii din sectorul public. Nu se găsesc interese la Parlament că să se ia măsuri cu această problemă. Știm cum au fost puși oamenii la ANRE în cadrul

O să discutăm acest subiect la Consiliul Suprem de Securitate, dar decizia e la Parlament„, a declarat Maia Sandu.

Consilierul prezidențial în domeniul energetic Sergiu Tofilat, a declarat astăzi că ANRE şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

Ulterior, ANRE a venit cu o reacție în care a precizat că legislația actuală în vigoare limitează capacitatea instituției de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

După scumpirile afișate miercuri, 17 februarie, la carburanți, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că directorii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar și directorul Consiliului Concurenței trebuie „să-și dea demisia imediat”.

În argumentarea solicitării lor, parlamentarii menționează că „instituțiile sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți”, astfel că în ultimele două luni petroliștii au majorat de patru ori tariful la carburanți.