Principală  —  IMPORTANTE   —   „Discuțiile au fost și urmează…

„Discuțiile au fost și urmează să fie doar despre reforma justiției”. Președinta Sandu, despre întâlnirile cu judecătorii

Șefa statului, Maia Sandu, susține că va discuta cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), dar și cu alți judecători și procurori doar despre reforma justiției. Totodată, Sandu menționează că este necesară o evaluare externă, inclusiv cu experți din afară, a sistemului de justiție din R. Moldova, din motiv că „sistemul nu se poate curăța singur”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Este o mare deosebire între a te întâlni cu judecătorii să vorbești despre reforma justiției și să te întâlnești cu ei și să le ceri să ia o decizie concretă pe un caz sau pe o promovare. Discuția mea cu judecătorii care a fost și care o să urmeze este doar despre reforma justiției. Le-am spus că înțeleg că nu vor să vină cineva din extern să-i evalueze, respectiv i-am întrebat care este propunerea lor pentru reforma justiției.

Sistemul totuși nu se curăță pentru că nu poate. Nu este doar cazul R. Moldova. Vedem că această evaluare externă se întâmplă în Albania și se încearcă și în Ucraina”, a declarat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu susține că intenționează să aibă în curând o întâlnire cu membriii CSM.

„În conformitate cu prevederile constituționale eu urmează să semnez decretele de numire în funcție a judecătorilor. Etapa de selectare a judecătorilor va fi la CSM și ei sunt oamenii care trebuie să analizeze competențele profesionale, dar eu voi avea un cuvânt de spus despre integritatea acestora. Eu voi numi în funcție doar oameni fără probleme de integritate. Vreau să le spun membrilor CSM să-și facă treaba bine„, a mai spus Maia Sandu.

O întâlnire între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) urma să aibă loc la 1 februarie la Președinție. Ședința a fost amânată în condițiile în care președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a informat Președinția că mai mulți membri ai CSM au fost confirmați cu COVID-19, iar majoritatea au contactat cu aceștia.