Recomandare Moldova.org. 10 ONG-uri care merită 2% din impozitele tale

Mecanismul 2% sau Legea 2% este un proces prin care persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit de anul precedent către ONG-uri care activează în interes public sau către entitățile religioase. 


Desemnarea procentuală
nu este o donație, nu trebuie să scoți bani din propriul buzunar. Este o procedură legală, care se face în fiecare an în perioada completării declarațiilor cu privire la impozitul pe venit.

Mecanismul funcționează în felul următor: din cele 100% din impozit care merge în bugetul de stat, 2% le direcționezi către un ONG. Astfel, în bugetul de stat ajung 98% din impozitul tău. 

De ce să direcționezi 2% din impozitul pe venit?

Dacă alegi să direcționezi 2% către un ONG, nu doar susții activitatea lor și comunitatea, prin intermediul activităților realizate de organizațiile societății civile, ci și participi la repartizarea bugetului public, sporești vizibilitatea, transparența și credibilitatea organizațiilor societății civile și promovezi filantropia în societate. 

Cum să susții un ONG cu 2%?

La această etapă, persoanele fizice care doresc să dea 2% unui ONG, vor putea efectua desemnarea procentuală prin depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit, care se găsește pe servicii.fist.md, și indicarea codului fiscal al organizației căreia doresc să-i direcționeze 2% din impozitul lor pe venit în secțiunea facultativă (codul M1).

Dacă întâlnești dificultăți în completarea declarației cu privire la impozitul pe venit, vezi AICI un material care te va ajuta.

Dacă te-am convins, îți lăsăm și o listă de Organizații ale Societății Civile către care poți direcționa 2%. (Accesează link-ul pentru codul fiscal al ONG-ului):

Asociaţia „EcoVisio” este o organizație care are ca scop crearea unui mediu sănătos, dezvoltând potențialul economic al țării;

Asociaţia Obştească „Asociaţia Împotriva Violenţei în Familie – Casa Mărioarei” este un loc unde victimele violenței găsesc forțe și speranță pentru a-și crea un nou viitor;

Asociația Obștească „Asociația Presei Independente” este un centru național care contribuie la dezvoltarea presei independente din Republica Moldova prin profesionalizarea jurnaliștilor și sporirea calității presei independente;

Asociația „Primăria MEA” este o comunitate a cetățenilor care doresc un Chișinău confortabil, accesibil și frumos;

Asociația „Inițiativa pozitivă” este o rețea de organizații active în domeniul HIV/SIDA și a narcomaniei în Republica Moldova;

Asociația „SOS Autism” este o organizație apolitică, neguvernamentală de protecție specială a copiilor cu sindromul autism și a familiilor acestora;

Centrul de Drept al Femeilor” pledează pentru egalitatea de statut pentru femei și bărbați în viața publică și în cadrul familiei;

Asociația „Promo-LEX” este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea și apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice și consolidarea societății civile.

Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Fără Adăpost „Alga” activează în scopul găsirii soluțiilor umane pentru gestionarea animalelor străzii;

Și dacă-ți place ce facem la Moldova.org, reprezentată de Asociația Obștească Sud Est Media, te invităm să ne susții și pe noi cu 2% din impozitele tale. Noi facem jurnalism explicativ și de soluții, reportaje din toate colțurile Moldovei, Newsletter-e, podcasturi, etc. De asemenea, ne poți susține pe contul nostru de Patreon. Îți mulțumim că ești alături de noi!

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.