19:58:47 24.04.2024
Stiri

Cum au adus 80 de moldoveni 6,5 MILIOANE de euro în R. Moldova timp de doi ani: SCHEMĂ internațională de SPĂLARE a BANILOR proveniți din activități CRIMINALE

Actualitate 18.02.2021 15:59 Vizualizări1821 Autor: Ziarul National
Cum au adus 80 de moldoveni 6,5 MILIOANE de euro în R. Moldova timp de doi ani: SCHEMĂ internațională de SPĂLARE a BANILOR proveniți din activități CRIMINALE
Poză simbol


Un bărbat din R. Moldova care face parte dintr-un grup infracțional organizat a fost reținut și riscă până la zece ani de pușcărie pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Gruparea internațională a fost monitorizată din iunie 2020, iar ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Naţional de Investigaţii, procurorii Procuraturii Anticorupție, cu suportul Serviciul pentru Combaterea Spălării Banilor și Finanțarea Terorismului, au stabilit că rolul persoanei reținute era de a deschide mai multe conturi în instituțiile bancare din Republica Moldova.

Bărbatul identifica persoane care să-și deschidă conturi bancare și să-și perfecteze carduri în schimbul unor mici recompense, acestea fiind gestionate ulterior de către membrii grupării.

Aceștia se ocupau de fracționarea sumelor de bani din conturile colectoare, prin ordonarea de multiple transferuri de bani, folosind dispozitivele de on-line banking către conturile bancare deschise în Republica Moldova.

Oamenii legii au identificat circa 80 de moldoveni trași pe sfoară, care au deschis, prin această schemă, pe numele lor în medie câte trei-patru carduri bancare la mai multe bănci din Republica Moldova.

În perioada anilor 2018-2020, pe conturile acestor persoane au fost recepționate circa 6,5 milioane de euro din mai multe țări europene, care provin din activități infracționale cibernetice tip „phising”, „malware”, „business e-mail” etc., precum și din sustrageri.

Ulterior, mijloacele bănești ce parveneau pe „conturile colectoare” bancare din Republica Moldova au fost ridicate în numerar în ziua transferului sau în zilele imediat următoare de către alți membri ai grupului infracțional organizat decât titularii lor la ATM-urile din România, Slovacia sau Marea Britanie.

Procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept alte altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat ca rezultat al infracțiunilor comise.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md