07:42:35 20.04.2024
Stiri

Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat: Moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții

Actualitate 18.02.2021 19:00 Vizualizări1269 Autor: Ziarul National
Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat: Moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții


Consilierul prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, susține petroliștii au format un cartel care „jecmănește” moldovenii, iar cele două insituțiie de supraveghere - ANRE și Consiliul Concurenței - nu întreprind nimic ca să sancționeze aceste înțelegeri de cartel.

În același context, Tofilat publică și două grafice care arată cum petroliuștii nu s-au grăbit să scadă prețurile la pompă atunci când a scăzut prețul petrolului.

„Atașez două grafice care arată clar ce supraprofituri au făcut companiile petroliere în anul de criză 2020. Datele sunt din rapoartele ANRE. Criză pentru cei mici și muncitori, dar oportunitate de îmbogățire pentru cei mari și fără scrupule. Cineva spunea că 2020 „a fost un an bun”. Acum înțelegem și de ce. În timp ce, datorită reducerii cererii globale în perioada pandemiei, prețul de la rafinării a scăzut enorm, petroliștii moldoveni nu au observat aceste schimbări de preț. Le-au redus mai mult de ochii lumii. Acum, că prețul la petrol crește pe plan global, petroliştii repejor au majorat preţurile: patru scumpiri în lanț doar în ultimele două luni, inclusiv două scumpiri simțitoare în această săptămână”, scrie Tofilat pe pagina sa de Facebook.



Consilierul prezidențial adaugă că la solicitarea Președinției de a face clarificări privind înțelegerile de cartel din domeniu, răspunsul Consiliului Concurenţei este că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni (!) dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”.

„În timp ce Consiliul Concurenţei împreună cu ANRE urmăresc, oamenii simpli plătesc. Și plătim cu toții pentru că acest suprapreț se reflectă în prețurile la toate produsele de consum. ANRE şi Consiliul Concurenţei sunt în subordinea Parlamentului. Dragă majoritate tehnică Șor-Dodon, sau schimbați conducerea de la aceste instituţii, sau declanșați anticipate și pemiteți-ne să facem noi curățenie în găinăriile voastre”, conchide Sergiu Tofilat.

Deschide.md

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md