Linkuri accesibilitate

Personalitatea mediatică conservatoare Rush Limbaugh a murit la vârsta de 70 de ani


Rush Limbaugh
Rush Limbaugh

Personalitatea mediatica conservatoare, Rush Limbaugh, s-a stins din viata la virsta de 70 de ani. Prezenta lui radio si pe alte medii audiovizuale a fost definitorie pentru ceea ce miscarea conservatoare si Partidul Republican in America sint acum.

Inainte ca Internetul sa domine spatiul informational, talk-radio a fost mijlocul predilect prin care politica a patruns in casele si automobilele americanilor. Influenta lui Rush Limbaugh a fost imensa, fapt recunoscut de fostul presedinte Donald Trump, care i-a oferit Medalia Prezidentiala pentru Libertate, in timpul discursului despre starea uniunii, anul trecut.

Mostenirea lui Limbaugh este una controversata. A fost timp de multi ani cel mai ascultat program de radio in America, cu pina la 15 milioane de ascultatori in fiecare saptamina. La un moment dat, a fost si cel mai bine platit producator, din retelele de radio.

De-a lungul anilor, el a exprimat nu putine opinii rasiste, sexiste, homofobe, a vehiculat neadevaruri si conspiratii, dar asta nu l-a impiedicat sa modeleze nu putini politicieni si o intreaga generatie de autori conservatori.

Dominatia vocilor conservatoare in radio, inaugurata de Rush Limbaugh a fost posibila dupa ce, la sfirsitul anilor 80, presedintele Reagan a anulat Doctrina Echitatii, care cerea mediilor de informare sa ofere ambelor mari orientari politice timp egal sa isi exprime pozitiile. Asta a fost geneza talk-showurilor partizane si retelei de televiziune FOX, ambele cu influenta masiva in America.

Opiniile au luat locul faptelor si impactul este vizibil. Donald Trump a sunat la reteaua de televiziune FOX imediat dupa aflarea vestii disparitiei lui Rush Limbaugh, propagind inca o data minciuna ca ar fi cistigat alegerile prezidentiale si spunind ca Limbaugh era minios pentru cele intimplate. Rush Limbaugh va ramine – indiferent ce credem despre el si rolul pe care l-a jucat - un reper mediatic si politic imposibil de ignorat.

XS
SM
MD
LG