‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaIoniță explică care sunt motivele creșterii prețurilor la produsele petroliere

Ioniță explică care sunt motivele creșterii prețurilor la produsele petroliere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenții economici care dețin benzinării au majorat pentru a patra oară prețul carburanților în ultimele două luni. Expertul Veaceslav Ioniță a reiterat cele două motive care stau la baza scumpirii produselor petroliere.

Potrivit economistului, în primul rând crește acciza la produsele petroliere, iar în al doilea rând crește prețul petrolului la nivel internațional.

Astfel, la benzina acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA impozitele, în acest an, sau majorat cu 48 bani/litru.

În perioada septembrie-octombrie 2020 prețului unui barrel de petrol a fost de 40 USD. În decembrie s-a scumpit cu 25% până la 50 USD. Iar în prezent a mai crescut cu 10% până la 55 USD/barrel. Recalculat în lei un litru de petrol, doar în acest an, s-a scumpit cu 56 bani/litru.

Totuși, Ioniță consideră că piața produselor petroliere trebuie sa fie subiect de anchetă a Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Comisiilor parlamentare de profil și nu în ultimul rând, a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

„Fără o liberalizare și demonopolizare a pieței produselor petroliere, noi nu avem nici o șansă să beneficiem de prețuri corecte, iar agricultorii și transportatorii noștri pierd în fața concurenței străine din cauza costurilor mari, nejustificate, pe care sunt nevoiți să le suporte”, susține expertul.

Menționăm că, începând cu 17 februarie la unele benzinării din țară un litru de benzină costă 18,65 de lei, motorina 15,55 de lei, iar GPL 10,95 de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›