‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaAfacerile cu nuci: factorii ce influențează profitabilitatea

Afacerile cu nuci: factorii ce influențează profitabilitatea

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Acum câțiva ani, nucul era considerată a fi una dintre cele mai profitabile culturi, iar avântul antreprenorilor de a investi în această cultură se părea că nu va scădea niciodată.

Totuși, în special în ultimii doi ani, unii producători vorbesc despre faptul că o afacere cu nuci nu mai este rentabilă, argumentând părerea prin scăderea prețurilor la achiziția miezului de nuci sau nucilor în coajă.

După creșteri spectaculoase de prețuri înregistrate în perioada anilor 2013-2015, când a fost stabilit un record (erau oferite prețuri de peste 160 de lei moldovenești per kilogram la achiziția nucilor pe piața internă), acestea au scăzut brusc.

Creșteri au fost înregistrate și pe arena internațională, iar experți din SUA estimau că vor urma reduceri. Mai ales că ascensiunea bruscă nu a avut o bază argumentată.

Și cantitatea globală produsă de nucifere aproape că s-a dublat în ultimele două decenii, astfel, la o ofertă mai mare, prețurile s-au echilibrat.

În perioada anilor 2008-2020, producția mondială a culturilor nucifere a crescut cu 1,52 milioane de tone.

‹ adv ›

Totuși, acest lucru nu înseamnă că afacerile cu nuci nu sunt profitabile, fiind prezentate mai multe argumente în acest sens:

Problemele în sectorul nucifer de pe piața internă

Dacă să nu luăm în calcul reducerea prețurilor pe piața externă, lacunele din sectorul național nucifer fac afacerile cu nuci mai puțin profitabile.

În primul rând, este vorba de soiurile de nuc ce au fost plantate pe suprafețe de mii de hectare, dar care s-au dovedit a fi mai puțin productive și cu miez de calitate scăzută.

‹ adv ›

Detalii despre soiurile de nuc recomandate pentru plantarea livezilor, pe acest link.

Alte probleme țin de:

  • calitatea proastă a o bună parte din materialul săditor vândut pe piața internă;
  • puritatea soiurilor vândute, nu este mereu în concordanță cu normele;
  • calitatea prinderii în livadă este slabă în mai multe cazuri;
  • sunt alese terenuri ce nu sunt pretabile culturii nucului.

„Fermierii care au investit din start în plantații de nuc performante, aici mă refer la soiuri noi, pomi bine dezvoltați, respectarea tehnologiei de producere, obțin recolte bune pe care le vând la prețuri bune. Pe de altă parte, avem mai mulți producători care fie au plantat soiuri ce au productivitate scăzută și calitate inferioară, fie au fost mințiți și li s-a vândut material săditor de calitate proastă sau din alte motive – înregistrează pierderi”, Oleg Tîrsînă, președintele Asociației producătorilor de nuci din țară.

În acest sezon, potrivit datelor prezentate de Oleg Tîrsînă, prețurile de achiziție au variat, ajungând la 95-115 lei per kilogram.

Totuși, dacă e să vorbim de anul 2020, pandemia a afectat esențial cererea.

Problema plantării soiurilor neadaptate sau celor ce nu mai sunt solicitate pe piață s-a făcut simțită nu doar în cazul livezilor de nuc, ci și altor specii pomicole.

„Spre regret, aceste soiuri masiv plantate au fost promovate de Institutul de Pomicultură, astfel producătorii s-au încrezut în calitatea acestora. Acum însă producătorii înlocuiesc masiv aceste soiuri”.

Are loc restructurarea sectorului nucifer

O bună parte din livezile înființate cu soiuri ce nu mai sunt productive, fie sunt defrișate de către producătorii autohtoni, fie sunt supraltoite.

„Cel mai des livezile sunt supraoltoite. Doar în ultima lună zeci de pomicultori au solicitat suport pentru a realiza supraltoirea. La sigur, în 2021 vor fi supraltoite peste o mie de hectare”.

Livezi supraltoite

Detalii despre supraltoire, pe acest link.

Pentru recolte bune și de calitate – livezile de nuc trebuie îngrijite

O bună parte din fermierii ce au optat pentru înființarea livezilor de nuc consideră că această specie nu are nevoie de îngrijire, ceea ce nu este corect.

În ultimii ani, condițiile climatice au favorizat dezvoltarea și răspândirea în masă a dăunătorilor, iar solurile au devenit mult mai puțin fertile.

„Pomii de nuc au nevoie de tratamente realizate la timp, dar și de fertilizări. Spre exemplu, viermele mărului (Cydia pomonella) poate produce pierderi de peste 50% în livezile unde nu sunt realizate tratamente. Este absolut necesar de a respecta condițiile necesare pentru a proteja pomii. Deseori, florile nu leagă, din cauza că pomii nu sunt îngrijiți corespunzător. De aici și producții scăzute avem, iar livezile sunt considerate a fi nerentabile”.

La moment, circa 85% din nucile produse în Moldova sunt procesate. În mare parte, miezul de calitate este solicitat de țările din UE și Asia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›