(video) Chiril Moțpan cere discutarea problemei hidrocentralei Novodnestrovsk la CSS: „Râul Nistru ar putea seca în următorii 5 ani”

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a readus în vizorul mass-media, problema râului Nistru, și anume riscul de secare și înnămolire a acestuia, urmare a hidrocentralei Novodnestrovsk și lipsa unei soluții din partea Ucrainei și Republicii Moldova, în vederea evitării unei catastrofe ecologice. Deputatul a precizat că va solicita includerea pe ordinea de zi a CSS a subiectului legat de hidrocentrala Novodnestrovsk.

Foto: UNIMEDIA

„Problema râului Nistru apare pe agenda publică atunci când e convenabil pentru unii sau alții, dar cu minimă atenție pentru adevărata ei semnificație. A fost formată și o comisie parlamentară pentru evaluarea gestionării intergate a resurselor de apă din bazinul rîului Nistru, dar iarăși rămâne riscul unei simple abordări formale, or consecințele unei asemenea abordări strict formale vor fi dezastruoase”, susține Chiril Moțpan.

„Subiectul la care mă refer și care voi solicita să fie inclus în ordinea de zi a CSS este legat de hidrocentrala Novodnestrovsk, proiectată și construită în anii '80. Scopul inițial era ca energia electrică obținută să fie împărțită egal între R. Moldova și Ucraina. După despremarea URSS, hidrocentrala nu a fost dată în exploatare. În 2014, Ucraina a instalat pe barajul de la Novodnestrovsk, fără ca să consulte partea moldovenească, 4 turbine pentru producerea energiei electrice. Urma să mai instaleze încă trei. Acest fapt pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova. Pentru a proteja ecosistemul rîului Nistru este necesar ca hidrocentrala să permită un flux minim de apă, însă pentru funcționarea acestor turbine, fluxul de apă este redus simțitor. Riscăm astfel, să nu se mai facă alimentarea cu apă potabilă atât a municipiului Chișinău, cât și a altor orașe, inclusiv Odesa”, a declarat Moțpan.

„Conform experților, în 4-5 ani, râul Nistru ar putea seca, iar ulterior să se producă inundații masive în sudul R. Moldova”, mai spune Mo

„Mai mult, jumătate din barajul hidrocentralei este amplasat în R. Moldova, iar marcarea granițelor pe partea Novodnestrovsk nu este făcută nici până astăzi. Până în prezent, nu există transparență la proceduri și așteptările părților. Știm că peste 8 mil. de oameni din R. Moldova și Ucraina se alimnetează cu apă datorită râului Nistru”, a conchis Moțpan.

Amintim că Parlamentul a votat proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru.

Obiectivele Comisiei sunt evaluarea potențialului râului Nistru; examinarea relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru; consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției Nistrului pentru asigurarea securității alimentare a țării; identificarea soluțiilor pe marginea problemelor identificate.

Comisia specială pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru va avea 7 membri: Fracțiunea PSRM – Alla Pilipețchaia (președinta Comisiei) și Radu Mudreac; Platforma parlamentară ”Petru Moldova” – Violeta Ivanov (vicepreședinta Comisiei); Fracțiunea PAS, Blocul ACUM – Vladimir Bolea (secretarul Comisiei); Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA – Iurie Reniță; Fracțiunea PDM – Nicolae Ciubuc; Fracțiunea Partidului Șor – Marina Tauber; Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” – Ghenadie Verdeș.

Președinta țării, Maia Sandu, a declarat că în cadrul vizitei la Kiev a reiterat poziția Republicii Moldova față de construcția hidrocentralelor pe Nistru de către partea ucraineană, precizând că susține ca UE să realizeze o evaluare de mediu pe acest subiect întrucât apa râului Nistru este indispensabilă locuitorilor din R. Moldova. Mai mult, șefa statului aspus că această poziție o va reitera și la Bruxelles.


Pub