Venirea vaccinului Covid-19, din nou amânată. Ministerul Sănătății anunță un nou termen

Primele loturi de vaccin împotriva Covid-19 vor ajunge în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și de la 156.000 la 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat confirmarea din partea platformei COVAX, la sfârșitul lunii ianuarie.

Foto: UNIMEDIA

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și II. Serul va fi depozitat la o temperatură de +2°C +8°C.

Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19.

Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație, iar ulterior, va procura vaccinuri la un preț preferențial. Republica Moldova a aderat la COVAX în august 2020.

Uniunea Europeană salută decizia COVAX/GAVI sprijinită de UE, de a aloca vaccinuri Republicii Moldova. Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva crizei provocate de Covid-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.


Pub