Maia Sandu întoarce Parlamentului Strategia privind asigurarea independenţei justiţiei

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunţă că a întors Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenţei şi integrităţii sectorului justiţiei pentru anii 2021-2024 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia.

Foto: UNIMEDIA

„În viziunea mea o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie: - Implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor. - Demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupţie. - Asigurarea verificării efective a declaraţiilor de avere şi interese a judecătorilor şi procurorilor. - Elaborarea şi promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei pentru a permite confiscarea averii pe care funcţionarii publici şi demnitarii nu o pot justifica. - Alte acţiuni concrete, menţionate în documentul remis Parlamentului”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului solicită deputaţilor să includă aceste acţiuni în strategie. „Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiţie”, spune şeful statului.


Pub