Programul lansat de Ilan Șor, care întoarce orheienii acasă, continuă. Alte 23 de persoane beneficiază de facilități

Echipa lui Ilan Șor continuă să se implice în repatrierea orheienilor care au plecat de mai mulți ani la muncă în străinătate și să-i convingă să revină acasă, să-și deschidă afaceri și să contribuie la dezvoltarea comunității. Astfel, alți 23 de orheieni au devenit beneficiarii programului „Casa mea e Moldova” de la Orhei, care oferă suport financiar și mai multe facilități localnicilor care au revenit din străinătate. Administrația orașului și cea a raionului Orhei, deputații Partidului „Șor” și cei ai Platformei „Pentru Moldova” le-au urat bun venit localnicilor, în cadrul evenimentului de acordare a statului de repatriat.

Foto: partidulsor.md

Programul „Casa mea e Moldova” a fost lansat acum câțiva ani de fostul primar al orașului Orhei, Ilan Șor, liderul Partidului „Șor”. De atunci, sute de familii din Orhei au beneficiat de indemnizații unice de 10.000 de lei, de mai multe facilități fiscale, scutiri pentru plata facturilor de întreținere, gratuități în transportul public și suport la angajare în câmpul muncii.

Alexandr Efimov a revenit din Sankt Petersburg, unde a muncit timp de 14 ani. „Am revenit definitiv. În toți acești ani, mi-a fost dor de casă. Fiind în străinătate, e imposibil să nu te gândești la casa ta, la orașul tău. Programul lui Ilan Șor este foarte bun pentru că orice ajutor contează, îi face pe oameni să înțeleagă că ei nu sunt abandonați”, a afirmat Efimov.

„Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în țara mea. Viața e mai bună alături de copii și nepoții", afirmă o altă beneficiară, care timp de 13 ani a muncit în Italia.

Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, i-a felicitat pe orheienii reveniți din străinătate într-o intervenție live, în cadrul căreia a subliniat că revenirea fiecărui cetățean acasă este importantă.

„Sunt bucuros pentru fiecare cetățean care revine în Patrie. Orheiul este lider în ceea ce privește dezvoltarea țării și tot ce înseamnă nivel de viață calitativ. Facem tot ce ne stă în putință pentru ca cei care revin să se simtă acasă ca în Europa, facem astfel ca la Orhei să fie mai bine decât oriunde”, a declarat Ilan Șor.

Și primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, spune că reintegrarea celor reveniți de peste hotare este importantă pentru comunitate. „Toate proiectele de infrastructură pe care le realizăm sunt pentru cetățeni. Sunt sigur că vă veți implica activ și Dvs. în edificarea unei vieți mai bune la Orhei”, a spus edilul.

La rândul său, deputatul Marina Tauber, vicepreședintele Partidului „Șor”, le-a urat „Bine ați revenit” celor 23 de concetățeni care s-au întors acasă, asigurându-i că pot conta pe susținerea deplină a Primăriei și a Consiliului Raional Orhei. „Vă rugăm să vă implicați activ în tot ceea ce ține de viața orașului, raionului. Avem nevoie de cunoștințele și experiența Dvs. căpătate inclusiv în Europa. Împreună vom construi Europa acasă, împreună vom reuși”, a spus Tauber.

Iar președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, s-a arătat convins că readucerea acasă a concetățenilor trebuie să fie unul dintre obiectivele majore ale statului. Aici e cheia succesului: fără cetățeni, fără forță de muncă calificată nu putem crește economia, a spus Țurcanu.

De asemenea, vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, vicepreședinte al Partidului „Șor”, a spus că Orheiul e un exemplu pentru toată țara, iar în toate raioanele va fi așa ca la Orhei atunci când la guvernare va veni Partidul „Șor”, în frunte cu Ilan Șor.

Deputatul Violeta Ivanov, vicepreședintele fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor”, a declarat că parlamentarii Platformei „Pentru Moldova” susțin toate inițiativele care vin în beneficiul cetățenilor, inclusiv și celor care revin de peste hotare.

„Noi am elaborat un proiect de lege pentru susținerea repatriaților și vom insista ca acesta să fie aprobat. E nevoie ca experiența de la Orhei să fie extinsă în toată țara. Proiectul prevede acordarea mai multor facilități, inclusiv scutiri de plăți vamale la introducerea obiectelor de uz personal în țară, asigurare medicală, credite ipotecare preferențiale garantate de stat, scutiri de impozite pentru cei care vor desfășura activități de întreprinzător și ajutor la angajarea în câmpul muncii”, a spus Ivanov.

La evenimentul de la Orhei au mai participat deputații Igor Himici, Grigore Repeșciuc și Corneliu Padnevici.

„Partidul „Șor” este formațiunea care i-a susținut, ani în șir, pe cei din diaspora prin acțiuni și programe concrete”, a remarcat deputatul Himici.

„Deputații Platformei „Pentru Moldova” au elaborat mai multe proiecte de lege în susținerea cetățenilor și sunt sigură că ele vor fi votate în Parlament”, a spus parlamentarul Padnevici.

„Vreau să vă mărturisesc că sunt mulți primari din țara noastră – și spun asta în cunoștință de cauză – care doresc ca proiecte similare celor de la Orhei, inclusiv programe de susținere a conaționalilor revenit de peste hotare, să fie implementate în localitățile conduse de ei”, a menționat deputatul Repeșciuc.

Programul „Casa mea e Moldova” a fost lansat în 2017, la inițiativa fostului primar al orașului Orhei Ilan Șor. Repatriații primesc un ajutor financiar unic în mărime de 10 mii de lei. Fiecărui beneficiar i se achită lunar, timp de un an, o compensație de o sută de lei pentru călătoriile cu transportul public din Orhei. Totodată, fiecare familie primește câte 300 de lei pentru facturile de întreținere în perioada rece a anului. Iar cei care revin acasă și decid să-și pună pe roate o afacere beneficiază de facilități fiscale timp de trei ani.


Pub