Andrei Năstase, la întrevedere cu ambasadorul SUA: „Platforma DA e gata să-și asume guvernarea”. Ce i-ar fi spus Hogan

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J.Hogan. Printre subiectele discutate a fost „declarația de intenție a Platformei DA privind asumarea unui guvern interimar și posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Foto: Platforma DA

Andrei Năstase a specificat că „Platforma DA optează pentru alegeri parlamentare anticipate, care, spre regret, sunt amânate de acțiunile partidelor majoritare, marcate de dorința și incapacitatea unora de a le provoca, pe de o parte și, pe de altă parte, de capacitatea altora de a le determina, însoțită de dorința de perpetuare a haosului și blocajului politic”.

În aceste circumstanțe, „Platforma DA consideră ca fiind imperios necesară investirea unui guvern anti- criză, de profil european, capabil să rezolve problemele stringente ale oamenilor, să combată corupția, criminalitatea, inclusiv schemele frauduloase de delapidare a proprietății publice care iau amploare de la o zi la alta, și să pregătească desfășurarea scrutinului parlamentar în condiții de maximă legalitate, libertate și corectitudine”.

Andrei Năstase a reiterat că Republica Moldova are nevoie de un guvern plenipotențiar pentru a relua asistența financiară externă. În lipsa unui guvern cu atribuții depline fiind imposibilă și indexarea pensiilor, acordarea sprijinului financiar fermierilor, procurarea vaccinului anti-Covid, în schimb, se vor înteți delapidările din fondurile publice, furturile proprietății de stat și contrabanda.

„Asumarea guvernării de către Platforma DA a apărut în contextul pericolului investirii unui guvern Șor-Dodon, soluția Platformei DA fiind orientată spre a nu admite instalarea unui guvern al majorității parlamentare PSRM-Șor, și, totodată, evitarea haosului, a blocajului constituțional, determinate de acțiunile unor politicieni preocupați de interesele partinice și electorale, străini de interesele și nevoile Republicii Moldova și ale oamenilor. Oferta Platformei DA de constituire a unui guvern minoritar anti-criză este adresată forțelor politice democratice și pro-europene din parlament și din afara acestuia”, a spus Năstase.

Andrei Năstase susține că propunerea Platformei DA este una asumată și urmărește depășirea crizei politice în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, bazată pe valorile democratice, ale statului de drept, respectul pentru constituție, demnitatea umană și voința populară.

Excelența Sa, Dereck J.Hogan, a menționat că rezolvarea situației politice actuale trebuie să se producă în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova și în interesul suprem al cetățenilor. Domnia Sa a subliniat că soluția actualei crize este în dialogul dintre actorii politici.


Pub