CtEDO cere Rusiei eliberarea „imediată” a opozantului Aleksei Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a cerut guvernului rus eliberarea „cu efect imediat” a opozantului Aleksei Navalnîi, argumentând că există riscuri pentru viaţa sa în detenţie, conform unei decizii făcute publice miercuri, potrivit AFP şi Reuters, citat de agerpres.ro.

Foto: Google Photo

„Curtea a ţinut cont de natura şi amploarea riscului pentru viaţa reclamantului, deliberând în lumina circumstanţelor generale ale detenţiei actuale a reclamantului”, precizează CtEDO într-un comunicat, postat pe site-ul său internet, o decizie pe care Rusia, ca semnatară a Convenţiei europene pentru protecţia drepturilor omului, „are obligaţia să o respecte”.

Decizia instanţei de la Strasbourg a a fost anunţată de asemenea pe blogul lui Aleksei Navalnîi.

Această „măsură provizorie” a fost luată în urma unei sesizări depuse de opozantul rus la 20 ianuarie a.c. în care el cerea eliberarea sa. El estima că măsurile luate de autorităţile ruse pentru a-i asigura detenţia „nu pot oferi garanţii suficiente pentru viaţa şi sănătatea sa”.

CtEDO reaminteşte că statele semnatare ale Convenţiei pentru drepturile omului „sunt obligate să respecte” măsurile provizorii pe care aceasta le pronunţă.

Cu toate acestea, astfel de măsuri ale CtEDO nu au fost respectate în mai multe rânduri, de exemplu în 2005, când Turcia a extrădat doi cetăţeni uzbeci împotriva unei măsuri provizorii luate de instanţa de la Strasbourg.

De atunci, alte ţări, între care Republica Moldova în 2009 sau Rusia în 2016, au fost condamnate de CtEDO pentru „nerespectarea” unei astfel de măsuri.

Nerespectarea acestor măsuri de către un stat care a ratificat Convenţia ”pune în pericol eficacitatea dreptului de petiţie individuală”, precum şi angajamentul oficial al statului de a „proteja drepturile şi libertăţile prevăzute în Convenţie”, subliniază CtEDO .

Măsurile provizorii sunt rezultatul unei proceduri excepţionale, care stabileşte „măsuri de urgenţă”, luând în considerare „un risc iminent de daune ireparabile”, pentru a permite „buna derulare a procedurii”.

CtEDO subliniază că o astfel de decizie nu permite „prejudicierea deciziilor ulterioare privind admisibilitatea sau fondul cauzei”.


Pub