image
Sursa foto: calm.md

Lider CALM: Se dorește micșorarea de zece ori a numărului primăriilor

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, trage un semnal de alarmă și spune că grupul de lucru privind reforma administrativă propune micșorarea de 10 ori a numărului primăriilor. De cealaltă parte, președintele grupului spune că reducerea numărului primăriilor a fost doar o propunere prezentată edililor pentru dezbateri și că decizia finală încă nu a fost luată.

Potrivit directorului executiv CALM, grupul de lucru privind reforma administrației publice locale ar recomanda drept strategie principală a reformei lichidarea primăriilor din țară.

„Grupul de lucru recomandă micșorarea de 10 ori a autorităților publice locale, a primăriilor, în mod special. Sarcina acestui grup de lucru era să coaguleze toți actorii în jurul unei idei, nu să vină cu o decizie care va avea consecințe negative”, a declarat Viorel Furdui la postul public de televiziune, citat de IPN.

De cealaltă parte, Nicolae Eșanu, președintele grupului de lucru privind reforma administrativă spune că decizia finală deocamdată nu a fost luată, iar acum membrii grupului nu fac altceva decât să explice societății conceptul reformei.

„Grupul de lucru nu a adoptat o decizie care va reprezenta scenariul de reformă, noi doar am exprimat o opinie. Fragmentarea excesivă a autorităților publice locale nu permite acordarea serviciilor de calitate cetățenilor. În plus, nu am reușit să facem o delimitare clară între administrația publică locală și cea centrală, avem o concentrare exagerată a atribuțiilor la nivel central”, a declarat Nicolae Eșanu.

Grupul de lucru privind reforma administrativă a fost creat din inițiativa fostului premier Ion Chicu. Fostul șef al Executivului declara acum un an că Republica Moldova are cel mai mare aparat administrativ local per capita din Europa, propunând reducerea numărului de funcționari. Nicolae Eșanu a fost consilierul prim-ministrului Ion Chicu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: