image
Sursa foto: andreas.turbina.ru

Moțpan propune discutarea situației râului Nistru la CSS: „Sunt necesare negocieri urgente cu Ucraina”

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, spune că sunt necesare negocieri urgente cu guvernul ucrainean în vederea eliminării riscului scăderii semnificative a nivelului râului Nistru. Într-un briefing de presă, miercuri, parlamentarul a menționat că va propune subiectul și pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), dat fiind riscurile extinderii hidrocentralei de la Novodnestrovsk.

Hidrocentrala a fost proiectată și construită în anii 1980, de guvernul unional al URSS. Scopul inițial era ca energia electrică obținută să fie împărțită egal între cele două republici, notează deputatul, transmite IPN. Însă, după destrămarea URSS, hidrocentrala nu a mai fost dată în exploatare. În 2014, Ucraina, fără să consulte partea moldovenească, a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk patru turbine pentru producerea energiei electrice. Și își mai propune să instaleze încă trei.

Acest fapt pune în pericol securitatea ecologică a Republicii Moldova, menționează deputatul. Pentru a proteja râul Nistru și ecosistemul acestuia, este necesar ca hidrocentrala să permită curgerea unui anumit flux minim de apă. Însă, pentru funcționarea turbinelor respective, fluxul de apă al râului este redus simțitor, fiind astăzi sub minimul necesar și riscând o catastrofă ecologică. Conform experților, se poate instala un ciclu periculos: timp de 4-5 ani, râul Nistru practic să sece, iar în al șaselea sau al șaptelea an să se producă inundații masive în sudul Republicii Moldova.

Chiril Moțpan spune că există și probleme de ordin legal: jumătate din barajul hidrocentralei este amplasat pe teritoriul Republicii Moldova, iar demarcarea hotarului dintre Moldova și Ucraina pe porțiunea Novodnestrovsk nu este stabilită nici până acum.

„Situația râului Nistru afectează două state vecine, Republica Moldova și Ucraina, angajate în raport cu același proiect european. Măsura în care vom putea colabora în această problemă – care nu poate fi soluționată decât prin discuții punctuale și responsabile, care să ia în calcul nu doar interesele economice, dar și viața și bunăstarea cetățenilor și a ecosistemelor – este cea care determină în ce măsură proiectul european și valorile democratice sunt real asumate de fiecare stat în parte”, a mai spus deputatul.

Săptămâna trecută, în Parlament a fost constituită o comisie care va evalua gestionarea integrată a resurselor de apă din râul Nistru. Din comisie fac parte deputații PSRM, Radu Mudreac și Alla Pilipețchaia, care este și președinta Comisiei. În calitate de vicepreședinte a fost desemnată Violeta Ivanov, de la Platforma Petru Moldova, iar secretar – Vladimir Bolea de la fracțiunea PAS, Blocul ACUM. În componența comisiei se mai regăsesc Iurie Reniță, de la fracțiunea ACUM, Platforma DA, Nicolae Ciubuc, de la Partidul Democrat, Marina Tauber, de la Partidul Șor și Ghenadie Verdeș, de la Pro Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: