Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-procurorul general Corneliu Gurin și…

Ex-procurorul general Corneliu Gurin și fosta șefa adjunctă a PA Adriana Bețișor vor fi audiați de Comisia „Laundromat”

Ex-procurorul general Corneliu Gurin și fosta șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA) Adriana Bețișor urmează să fie audiați de către membrii Comisiei parlamentară „Laundromat” în ședința programată pentru săptămâna viitoare.

Anunțul a fost făcut de către președinta Comisie parlamentare, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova, Inga Grigoriu, care a menționat în cadrul ședinței de miercuri, 17 februarie, a Comisiei că urmează să expedieze invitațiile de a răspunde la unele întrebări către fostului procuror general Corneliu Gurin și fosta șefă adjunctă a PA Adriana Bețișor.

Potrivit unei note informative publicată pe site-ul Parlamentului, miecuri, 17 februarie, a fost organizată o nouă rundă de audieri publice în cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova ( Comisia „Laundromat” ).

Invitatul audierilor de miercuri a fost adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Eduard Varzari, expert titular în cadrul Comitetului de Experţi MONEYVAL al Consiliului Europei. Comitetul MONEYVAL este un organism de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea respectării standardelor internaționale principale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și eficacitatea punerii în aplicare a acestora, având, de asemenea, sarcina de a face recomandări autorităților naționale cu privire la îmbunătățirea necesară.

Deoarece anii de referință a acțiunilor vizate de Comisia de anchetă țin de perioada 2010-2014, au fost abordate aspecte cu privire la cel de-al patrulea raport de evaluare al MONEYVAL efectuat în urma vizitei experților în Republica Moldova în toamna anului 2011”, se menționează în nota Parlamentului.

Potrivit lui Eduard Varzari, recomandările formulate către R. Moldova au vizat mai multe autorități, inclusiv organele de drept, printre care Procuratura Generală, dar și Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor ș.a.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție a sugerat că mai multe detalii ar putea oferi ex-șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor care a instrumentat dosarele privind frauda bancară în perioada respectivă.

Președinta Comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a anunțat că membrii Comisiei îi vor adresa Adrianei Bețișor invitația de a răspunde la unele întrebări, eventual – în formă scrisă.    

Totodată, Inga Grigoriu a comunicat că pentru ședința din săptămâna viitoare a Comisiei, este invitat Corneliu Gurin, Procurorul General al Republicii Moldova în anii 2013-2016.  

În concluziile audierilor de astăzi, președinta Comisii de anchetă a remarcat că fenomenele legate de spălarea banilor nu au încetat, iar acest fapt umbrește imaginea Republicii Moldova ca stat de drept”, se mai menționează în notă.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema „Laundromat”.

La 18 aprilie 2013, Corneliu Gurin a fost numit prin hotărâre de Parlament în funcția de Procuror General al R. Moldova, pentru un mandat constituțional de 5 ani. Pentru candidatura acestuia şi-au dat votul de încredere a 51 de deputaţi. Însă, la 3 mai 2013 acesta este demis. Curtea Constituțională a decis că demisia lui Gurin nu este una constituțională și el a fost restabilit în funcție pe data de 20 mai 2013. Ulterior, în februarie 2016, Gurin și-a dat demisia din funcția de procuror general.

În decembrie 2018, fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).

În iunie 2019, după ce PSRM și ACUM au format majoritate parlamentară și au învestit Guvernul Sandu, iar democrații refuzau să părăsească sediile instituțiilor de stat, aducând mai mulți oameni în fața clădirilor, Înalta Curte declara anticonstituțională alegerea speakerului Zinaida Greceanîi și învestirea Guvernului Sandu. Ulterior, la 15 iunie 2019, după ce PDM a anunțat că se retrage de la guvernare, CC a anulat hotărârile emise în perioada 7-9 iunie. Ulterior, Gurin a fost demis din funcția de judecător al CC.

Adriana Beţişor a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011.

Adriana Bețișor este procurora care a instrumentat în ultimii ani mai multe dosare privind frauda bancară, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

Adriana Bețișor, șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii la 6 august 2019.