Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După ultimele scumpiri la carburanți,…

După ultimele scumpiri la carburanți, deputații PAS susțin că directorii de la ANRE și de la Consiliului Concurenței trebuie demiși

Imagine-simbol

După scumpirile afișate miercuri, 17 februarie, la carburanți, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că directorii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar și directorul Consiliului Concurenței trebuie „să-și dea demisia imediat”.

În argumentarea solicitării lor, parlmentarii menționează că „instituțiile sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți”, astfel că în ultimele două luni petroliștii au majorat de patru ori tariful la carburanți.

Petroliștii o să zică că prețul a crescut și pe piețele internaționale. Da, dar ce nu zic ei e că prețul la benzină a crescut în Moldova mai mult (+20%), decât, de exemplu, în România (+10%). Tupeul acestor companii, pur și simplu, nu are margini. În anul 2020, unul de criză, cu o secetă fără precedent, companiile au aplicat la motorină un adaos comercial de 2 ori mai mare decât au făcut-o în ultimii ani. De ce fac asta? Pentru că li se permite.

ANRE o să zică că nu ei pot face nimic, că tarifele se pot ajusta în limita marjei comerciale de 10%. Dar ceea ce nu zice ANRE este că metodologia de calcul a costurilor petroliștilor este totalmente coruptă. Petrolierii pot include ca și costuri tot ce vor ei – de la training-uri peste hotare până la studii ale odraslelor șefilor.

Consiliul Concurenței vor zice că nu există dovezi privind înțelegeri de cartel. Păi sigur că nu există dovezi, atât timp cât nu le caută. Incompetența acestei instituții este egală cu importanța colosală care o are pentru economia națională. Problema e că aceste instituții sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți puși acolo de Plahotniuc și menținuți în funcție de actualul Parlament de doi bani. Aceste instituții se află sub control parlamentar și ele trebuie curățate. Dar nu avem cum să le curățăm cu acest Parlament controlat de Șor și PSRM. Încă un motiv pentru care avem nevoie de anticipate și de un alt Legislativ”, a punctat deputatul PAS Radu Marian, pe pagina lui de Facebook.

În ultimele zile, la doar o lună de la ultima scumpire de carburanți, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari. Benzina și motorina s-a scumpit, în medie, cu circa un leu.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.