icon

Prim-ministrul interimar, în dialog cu președintele în exercițiu al OSCE, despre evoluția procesului de soluționare a dosarului transnistrean

17-02-2021 13:58
1,704

 

Prim-ministrul interimar, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere, în format lărgit, cu preşedintele în exerciţiu al OSCE și ministru al Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, aflată în vizită oficială în Republica Moldova.

 

În cadrul ședinței, părțile au evaluat situația actuală în reglementarea conflictului transnistrean și au discutat perspectivele existente pentru a avansa în acest proces. În context, prim-ministrul interimar a salutat vizita oficialului la Chișinău, exprimând încrederea că aceasta va impulsiona procesul de negocieri.

 

Aureliu Ciocoi a evidențiat interesul Guvernului Republicii Moldova de a continua activitățile asupra celor „trei coșuri” ale agendei convenite în procesul de negociere,  care vizează în special aspecte economice și demararea lucrărilor asupra celui de-al „3-lea coș”, cu accent pe identificarea soluției politice: „Ne dorim demararea dialogului pe subiectele politice și de securitate, cu identificarea soluției cuprinzătoare. Trebuie să începem negocierile asupra unei finalități politice în procesul de reglementare transnistreană. În acest sens, Republica Moldova mizează plenar pe sprijinul OSCE”.

 

Ann Linde a confirmat determinarea OSCE de a contribui la soluționarea problemei transnistrene, având ca priorități: asigurarea drepturilor omului, a statului de drept, precum și consolidarea securității în partea stângă a Nistrului.

 

Totodată, părțile au abordat și unele aspecte în activitatea Parteneriatului Estic al UE, Suedia fiind stat iniţiator al formatului PaE.  Oficialii au convenit asupra intensificării cooperării bilaterale între Republica Moldova și Suedia, care în acest an a oferit un suport financiar de 10 milioane de euro țării noastre.

 

În cadrul vizitei în Republica Moldova, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Ann Linde, are planificate întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și cu președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi. De asemenea, Ann Linde se va deplasa in regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31