Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

17 Feb. 2021 / 17:40

Preţurile la carburanţi continuă să crească

Preţurile la carburnaţi continuă să crească. Unele staţii PECO au afişat astăzi o nouă majorare de preţ, a doua în doar o săptămână. În timp ce şoferii se arată nemulţumiţi că vor trebui să scoată din buzunare mai mult pentru combustibil deşi veniturile rămân neschimbate, experţii economici au o explicaţie. Aceştia susţin că noile tarife sunt determinate de creşterea preţului la petrol pe piaţa mondială, relatează Mesager.

Un litru de benzină standard 95 a ajuns să coste 18 lei şi 25 de bani, preţul majorându-se, în medie, cu 60 de bani. Motorina s-a scumpit cu 50 de bani, costând în prezent 15 lei şi 55 de bani în medie. Iar gazul lichefiat s-a scumpit cu 65 de bani.

Şoferii spun că majorarea frecventă a preţului la carburanţi le afectează cheltuielile, mai ales în perioada dificilă de pandemie.

„Nu ne bucură faptul acesta, dar o să ne descurcăm cumva. Este un buget pe care noi îl calculăm în fiecare lună şi acum trebuie să îl reevaluăm”;
„Am o părere negativă. E destul de complicat, fiindcă dacă se măresc preţurile la carburanţi, se măreşte preţul la absolut orice”;
„De scumpit scumpesc de două, trei ori, dar de ieftinit doar o dată. Asta nu e normal”, au spus şoferii.

Contactat de Moldova 1, expertul economic Viorel Gîrbu a declarat că preţul actual la combustibil este condiţionat de creşterea preţului la barilul de petrol, dar şi de majorarea accizului pentru importul carburanţilor în ţara noastră.

„Cauza principală, din punctul meu de vedere, ţine de creşterea cotaţiilor petrolului pe pieţile internaţionale. Petrolul a ajuns la un maximum în ultima perioadă de timp şi acest lucru este un factor important.Un alt aspect ţine de stocurile pe care le-au avut comercianţii în perioada următoare. Combustibilul este importat la un preţ mai mare, fiind incluse în preţ şi accizele mai mari”, a declarat Viorel Gîrbu, expert economic.

 Aceasta este deja a patra majorare semnificativă a preţurilor carburanţilor în ultimele două luni. Astfel, în această perioadă, benzina s-a scumpit cu aproape trei lei pentru un litru, iar motorina cu doi lei şi 50 de bani.

Comentarii