19:13:42 24.04.2024
Stiri

Oraşele lumii se scufundă. Îngrijorări după un studiu privind San Francisco, metropola care cântăreşte cât 250 de milioane de elefanţi

Actualitate 17.02.2021 12:40 Vizualizări1103 Autor: Ziarul National
Oraşele lumii se scufundă. Îngrijorări după un studiu privind San Francisco, metropola care cântăreşte cât 250 de milioane de elefanţi


Orașele lumii riscă să se prăbușească sub propria greutate, potrivit unui studiu recent care arată că dezvoltarea zonelor urbane exercită o presiune crescută pe suprafața Pământului.

Geofizicianul Tom Parsons, de la agenţia americană USGS, a ales ca studiu de caz San Francisco, pentru a măsura cum și de ce aceste zone se scufundă, scrie Euronews, citat de digi24.ro.

Zona golfului San Francisco are peste 7,7 milioane de locuitori și este centrul cultural, comercial și financiar din nordul Californiei. Parsons a descoperit că, în urma dezvoltării semnificative în timp, orașul s-ar fi putut scufunda cu 8 centimetri. În unele zone ale regiunii au existat rezultate și mai îngrijorătoare. Turnul Millennium din San Francisco s-a scufundat cu peste 40 de centimetri în ultimul deceniu.

Cercetările de acest tip sunt relevante pentru că evidențiază efectele pe care schimbările climatice le au asupra creșterii nivelului mării. Oamenii de știință atrag atenția că zona golfului este amenințată de o creștere a nivelului mării de până la 30 de centimetri până în 2050.

De ce se scufundă orașele?

Este practic imposibil să calculezi greutatea exactă a unui oraș, spune Tom Parsons, dar o estimare se poate face în funcție de anumiți factori.

Potrivit geofizicianului, aproximarea greutății unui oraș, în cazul analizat San Francisco, se face în funcție de mediul construit - clădirile publice, parcările, clădirile rezidențiale și comerciale, clădirile industriale ușoare și grele, depozitele – dar și de deplasarea populației spre coastă. Aceste elemente, combinate cu creșterea nivelului mării ca efect al încălzirii globale pot crește riscul de inundații, a afirmat Peterson.

El a conchis că greutatea San Francisco este de aproximativ 1,6 trilioane de kilograme sau echivalentul a 250 de milioane de elefanți. Această greutate uriașă este suficientă pentru a scufunda litosfera în zona respectivă, afirmă Peterson.

Expertul adaugă că studiul său ar putea fi aplicat oricărui oraș din lume și că rezultatele specifice pentru San Francisco ar putea fi constatate în cazul oricărui mare centru urban.

Deși trebuie luate în considerare și alte cauze de scufundare, inclusiv deplasarea plăcii tectonice și, respectiv, mișcările și creșterea nivelului apei subterane, aceste constatări sunt semnificative. Oamenii de știință vor lua în considerare de acum greutatea orașului în considerațiile lor atunci când vor analiza modul în care creșterea nivelului mării ar putea crea riscuri asupra unor zone. Constatările ar putea fi îmbunătățite în viitor cu adăugarea de fotografii prin satelit pentru a se studia mai bine suprafața Pământului și pentru a stabili unde ar putea apărea zonele care ar putea fi afectate de inundații, conchide Parsons.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md