02:14:13 29.03.2024
Stiri

Un vânător de comori din Iaşi a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat pentru descoperirea făcută

Actualitate 17.02.2021 17:56 Vizualizări1268 Autor: Ziarul National
Un vânător de comori din Iaşi a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat pentru descoperirea făcută


Un vânător de comori din Iași a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat pentru descoperirea importantă, datând din Epoca Bronzului, făcută în urmă cu câțiva ani.

Bărbatul a predat autorităților mai multe topoare şi un inel de bronz, relatează Ziarul de Iași. Potrivit legii, persoana care găsește obiecte cu valoare istorică poate primi de la stat o recompensă de 30-45% din valoarea obiectelor, cu condiția ca acestea să fi fost descoperite „întâmplător”. Bărbatul din Iași, însă, a folosit un detector de metale, iar Ministerului Culturii a considerat că descoperirea obiectelor nu a fost chiar întâmplătoare.

Pentru că nu a primit recompensa așteptată, bărbatul s-a adresat instanței și până la urmă i s-a făcut dreptate.

În decembrie 2015, Mihai C. a descoperit în zona pădurii Uricani un număr de 9 topoare de bronz. Două luni mai târziu, acesta a mai descoperit 5 topoare şi un inel de bronz, în Miroslava. Rapoartele de expertiză au datat topoarele ca fiind de la sfârşitul epocii bronzului, având o valoare excepţională, expertul propunând acordarea unei recompense de 40% din valoarea pieselor, estimată la 12.300 de lei. Inelul a fost evaluat la doar 200 de lei, valoarea sa de patrimoniu fiind nesemnificativă.

Bunurile descoperite au fost predate primăriei comunei Miroslava, care le-a predat mai departe Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Piesele au ajuns în final la Complexul Muzeal Naţional „Moldova“. Ministerul Culturii a refuzat însă să achite recompensa propusă de expert, întrucât, prin folosirea unui detector de metale, descoperirile nu ar fi fost întâmplătoare, aşa cum impun normele legale.

Magistraţii Judecătoriei au afirmat însă că sensul legal al termenului „întâmplător“ nu este cel din dicţionarul limbii române. Astfel, în sensul dat de Ordonanţa 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, descoperirea întâmplătoare este cea făcută „ca urmare a acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată“. Cu alte cuvinte, folosirea de către un cetăţean oarecare a unui detector de metale, nefiind cercetare arheologică atestată, nu poate conduce decât la descoperiri întâmplătoare, în sensul legii.

Ca urmare, judecătorii au impus Ministerului Culturii plata unei recompense de 5.000 de roni. Apelul făcut de minister a fost respins.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md