Maia Sandu, nemulțumită de Strategia pe justiție. Cum și-a motivat șefa statului decizia privind retrimiterea legii în Parlament

Mădălin Necșuțu
17/02/2021

Președintele Maia Sandu a anunțat, marți, că a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea nr. 204 din 26 noiembrie 2020 pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Sandu și-a motivat gestul prin faptul că o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie. Mai exact, implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție, asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor.

Maia Sandu mai susține că Strategia nu-și poate atinge scopurile fără „elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica și alte acțiuni concrete, menționate în documentul remis Parlamentului”.

„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, concluzionează președintele într-o postare pe pagina ei de Facebook.

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru punerea ei în practică au fost votate la 26 noiembrie 2020, cu votul deputaților socialiști și ai grupului Pentru Moldova. Documentul, prezentat de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, a stârnit controverse. Deputații din fracțiunile parlamentare PAS, DA și ai PDM nu au votat pentru acest documnent. Controversele au apărut după ce inițiativa ca judecătorii și procurorii din Republica Moldova să treacă o evaluare externă, propusă de către deputații din fracțiunile PAS și DA, nu a fost inclusă în Strategie.      

 

Mădălin Necșuțu
17/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii