/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ A ars în totalitate casa unei familii cu trei copii, dintre care un bebeluș de câteva zile

17 februarie 2021, ora 18:46

Nenorocirea a venit în această familie, în miez de noapte, acum cinci zile. Alexandru spune că soția sa a simțit un miros înțepător de de fum, în casă, atunci când s-a trezit să alăpteze nou-născutul, de doar 4 zile. Alarmată, femeia și-a trezit soțul, iar acesta a mers să verifice, dacă totul este în regulă. În camerele alăturate, totul părea în ordine, dar atunci când a deschis ușa salonului, Alexandru a fost lovit în față de un val de foc. Bărbatul spune că, deja tot mobilierul de acolo era în flăcări, focul se răspândea cu repeziciune, așa că tot ce a reușit să facă a fost să-și trezească apropiații și să-i ajute să iasă afară, în siguranță.

ALEXANDRU, PROPRIETARUL CASEI ARSE: „Dormea în camera aceasta soția și trei copii, în partea cealaltă dormea tata socru. Aici, a fost soba veche. Incendiul s-a pornit de la cotilețul de piatră, de unde s-a început
incendiul, și s-a aprins de sus podul, iar când am dat fumul, când a fost ușa aici la noi la salon, el de aici a buhnit focul. Noi am văzut focul și când am deschis ușa a buhnit pară foarte puternică.

– Dumneavostră ați intrat, ați deschis ușa?

– O buhnit flacăra puternică, foarte puternică. Pară mare, s-a dat oxigen și s-a aprins brusc, a buhnit ca și cum dai combustibil, cum dai benzină.

– Și ce ați făcut în acel moment?

– Am strigat să ieșim cu toții afară din casă.”

Bărbatul ne-a mai povestit că vântul puternic a extins foarte rapid flăcările în toată casa. Așa că, pentru a se salva, au ieșit cu toții afară doar cu ceea ce aveau pe ei. Timp de o oră jumătate din casă nu mai era nimic.

„- Și dumneavostră, practic, în ce erați îmbrăcat așa ați ieșit afară cu copiii și cu soția? – Într-unmaiou, sportivi și amândoi neam luat scurta și căruciorul la copil și atât. Altceva nu am mai scos nimic, documente, hăinuțe, tot ce a mai fost, tot a ars.
– Deci dumneavostră neputiincioși vă uitați cum vă arde propria locuință la care ați muncit toată viața?

– Da, asta-i cel mai greu când strigi… te uiți și nu poți face nimic. Asta-i cel mai greu, cel mai greu. Nici nu știu cum să vă spun.”

Un alt moment dificil pe care au avut de înfruntat soții Stratulat a fost atunci când a trebuit să le explice copiilor că locul unde s-au născut și unde până mai ieri se jucau, deja nu mai este, iar tot ce le era drag din casă vor păstra doar în amintire.

„Cum le-ați explicat copiilor ceea ce s-a întâmplat, pentru că 8 ani, 5 ani ei deja sunt conștienți, înțeleg?

– Au fost s-au uitat și tăticu dar unde-s hăinuțele noastre, tăticu da unde-i cănuța nostră că fiecare aveau cănuțe erau scrise pe nume Cristina, Nicoleta. Despe tot au întrebat unde-s acelea ale noastre? Le-am spus că nu mai este nimic.

-Chiar totul a ars nimic nu a rămas?

– Totul a ars.”

Primarul satului ne-a comunicat că această familie este una cumsecade și bine văzută în sat. Bărbatul avea pe lângă gospodărie tehnică de prelucrare a pământului și ajuta cu tractorul omenii din sat la lucrările din câmp.

VASILE COJOCARI, PRIMARUL SATULUI ZARORENI: „Este o familie de gospodari. Nu este o familie care folosesc băuturi, o familie vulnerabilă sau ceva. Este o familie de oamnei care doresc să aibă un trai, să-și facă o viață fericită
în localitatea nostră natală. Are cote de teren, dorește ca să facă agricultură în sat. El și face agricultură, ajută sătenii cu tractorul.”

După ce a rămas fără casă, familia Statulat a fost căutată de mai mulți oameni care s-au oferit să le acorde ajutor. Inlusiv, ieri, când echipa noastră de filmare se afla la fața locului, reprezentanții de la Fulger au venit pentru a le oferi ajutor.

„Oricine poate fi într-o astfel de situație. Vă dorim mult curaj, putere și sperăm că mai multă lume o să vă ajute șă vă restabiliți casa. Important că sunteți toți în viață, copiii să vă fie sănătoși și pentru picii dumneavoastră noi vrem să vă înmânăm câte o jucărie, o mică bucurie pentru că e o tragedie, dar o să treacă. Și un mic suport financiar, sper să
vă ajute la temelia casei dumneavoastră.”

Și primarul de Zahoreni ne-a spus că tot satul s-a mobilizat și a oferit ajutor familiei, care a rămas fără casă. Unii oameni au adus haine pentru copii, iar alții – leme de foc. Pentru a-i ajuta să treacă pestea cestă tragedie, primarul a propus spre vot. Consiliului local să acorde ajutor familiei Stratulat din fondul de rezervă al Primăriei.

VASILE COJOCARI, PRIMARUL SATULUI ZARORENI: „Primăria satului Zahoreni, zilele acestea se preconizează șă fie o ședință extraordinară, unde avem în fondul de rezervă 10 mii de lei, care la cererea oamenilor, acești care au
suferit, ne gândim ca să voteze toți consilierii, că este un caz ieșit din comun și să alocăm aceste 10 mii de lei acestei familii nevoiașe.”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram