image
Sursa foto: Nord News

Sute de vânzători din Bălți amenință cu proteste; Oamenii sunt nemulțumiți de decizia CNESP

Noile restricții impuse de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică au stârnit nemulțumiri. Vânzătorii de la Piața Centrală din Bălți amenință cu proteste. Oamenii spun că vor rămâne fără surse de venit dacă își vor desfășura activitatea doar în zilele de marți, joi și sâmbătă. Ieri, CNESP a decis că din 17 februarie se restricționează activitatea piețelor comerciale, cu excepția piețelor agricole.

Cum așa, trei zile nu e coronavirus, iar patru sunt, dar cum să plătim impozite, cum să supraviețuim? Primăvara nu am lucrat deloc, iarna nu prea am lucrat. Pentru că noi nu putem să plecăm după marfă, doar ce mai avem de anul trecut. Pe ce să trăim? Mai ales duminica, când oamenii nu lucrează și pot veni la piață, atunci ne închid” , a declarat revoltată o vânzătoare de la piața din Bălți, citată de Nord-News.

„Și așa nu avem cumpărători, oamenii sunt plecați din țară, restul nu își permit să vină la piață. Noi suntem împotriva acestor decizii, noi o să mergem la tot, o să protestăm, o să demonstrăm că noi tot suntem oameni, nu suntem porci.”

„Zi de zi oamenii sunt la serviciu, dar duminică pot să vină la piață. Noi nu suntem de acord cu această decizie. Mai ales că noi suntem în spații deschise, nu suntem atât de mult supuși riscului. Nu se va schimba nimic, mai ales că în piață nu au fost cazuri de infecții”, au spus comercianții.

Comercianții se plâng că au acumulat datorii mari din cauza vânzărilor scăzute.

Uitați-vă câți oameni sunt în piață. Noi stăm zile întregi fără pocin. Nu este lume deloc, cum noi să lucrăm? Noi plătim pentru fondul social, pentru loc la piață, polița, impozite, totul achităm, dar cu ce să trăim?”

„Acest lucru nu este normal, noi trebuie să ne întreținem familia și așa nu este de lucru, dar stăm, măcar ceva să vindem. Nimeni nu se gândește la oamenii de rând, stăm toată ziua în frig pe betonul acesta, dar nimeni nu-și bate capul de noi. Noi avem așa datorii mari că nici nu vă puteți imagina”, au adăugat comercianții.

Amintim că, CNESP a decis prelungirea stării de urgenţă în sănătate publică până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților adminsitrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică. La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: