image
Sursa foto: facebook.com/SPPN.RepublicaMoldova

Multe păsări duc foame în această perioadă; Apelul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din RM

În această perioadă geroasă, multe păsări care de obicei își duc traiul retrase de civilizație, dau târcoale satelor și orașelor din cauza că sunt înfometate. În context, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din RM vine cu un îndemn către oameni.

„În contextul perioadei geroase pe care o traversăm, e posibil ca funa sălbatică să fie pusă în mare dificultate din cauza lipsei hranei. Sunt vulnerabile în special păsările care în mod obișnuit mănâncă plante și insecte, adică alimente care acum lipsesc cu desăvârșire. Mai mult decât atât, ca urmare a faptului că multe bazine acvatice îngheață, s-ar putea să vedem în preajma satelor și orașelor unele specii de păsări care în mod normal locuiesc în preajma apelor. De exemplu, e posibil să vă întâlniți cu specii precum cârstelul de baltă (Rallus aquaticus) - o pasăre retrasă care ocupă zone umede cu vegetație densă și se hrănește cu nevertebrate terestre și acvatice”, se spune într-un mesaj al Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

În ultima vreme s-au raportat mai multe cazuri de găsire a acestor păsări aproape de sate sau orașe, fiind probabil aflate în căutare de hrană și adăpost mai cald, mai spun specialiștii.

„Dacă aveți posibilitatea, nu ezitați să le hrăniți cu alimente potrivite: bucăți de plante, râme, insecte uscate sau altă hrană bogată în proteine. Fără hrană, aceste păsări riscă să devină foarte vulnerabile în fața prădătorilor, cum ar fi pisicile și câinii vagabonzi. Vă rugăm să ne dați de știre în caz că observați păsări ce se apropie de voi. Împreună vom încerca să le ajutăm operativ”, mai îndeamnă Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: