/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Infractorii fură plăcuțele de înmatriculare a mașinilor de peste hotare, apoi cer două mii de lei, pentru a le înapoi

missing
16 februarie 2021, ora 23:06

În ultimul timp, se înregistrează tot mai multe furturi ale plăcuțelor de înmatriculare de la mașinile care sunt înregistrate peste hotarele Republicii Moldova. Peste noapte, oamenii își parchează automobilele în curțile blocurilor în care locuiesc, iar când revin dimineața, nu-și mai găsesc numerele de înmatriculare. În schimb, proprietarii găsesc bilețele cu instrucțiuni despre aceea cum își pot recupera plăcuțele. În acest scop, ei ar trebui să le achite răufăcătorilor o sumă de bani, care poate ajunge și la 2000 de lei.

Tot mai multe persoane se plâng pe rețelele de socializare că, pe timp de noapte, le-au fost furate plăcuțele de înmatriculare. Din aceste imagini se vede că, în curtea unui bloc de locuit din sectorul Botanica al Capitalei, au fost sustrase numerele de înmatriculare de la, cel puțin, trei mașini.

Infractorii sustrag numere la automobilele înregistrate peste hotare, deoarece procedura de recuperare oficială a acestora este una foarte complicată, costisitoare, iar în unele cazuri chiar imposibilă. Am reușit să luăm legătura cu victima unei asemenea situații. Aceasta ne-a dat mai multe detalii, însă ne-a solicitat să-i păstrăm anonimatul.

Păgubașul ne-a mai spus că, într-un final, a achitat suma cerută de infractori, însă a negociat cu ei și, respectiv, a achitat mai puțin.

VICTIMĂ A PLĂCUȚELOR FURATE: Da, am făcut un fel de transfer și mi-au spus unde-s numerele.- Și ce sumă v-au cerut, totuși? – 100 de euro, dar am achitat mai puțin. Le-am spus că nu am așa mulți bani și ei deja au spus: Da cât poți să-mi dai? Și eu am spus că 500. Ei au spus că 500 e puțin și am ajuns la 900. – Deci, 900 de lei ați achitat, pentru a vă recupera numere dumneavoastră de înmatriculare? – Da. Foarte corect”!

Bărbatul ne-a mai spus că e mai simplu să achiți suma cerută, decât să aștepți ca Poliția să se sesizeze și să caute infactorii. Mai mult, această procedură durează mult timp, oamenii au nevoie să circule cu automobilul, dar fără numerele de înmatriculare, acest lucru este imposibil.

VICTIMĂ PLĂCUȚE: „Știți, a fost poliția acolo, dar știți la noi cum trebuie să scrieți lămurire, unde ați lăsat mașina, de unde v-au luat numerele, la ce oră ați ieșit, la ce oră ați văzut că nu sunt numerele și trebuie să depuneți la poliție și să așteptați ca poliția să caute. Dar la mine numerele sunt străine și nu pot să aștept o lună, două, trei, un an până ce poliția o să găsească.”

Conform spuselor victimei, numerele au fost sustrase de la mai multe persoane din parcarea unde își lasă și el mașina.

VICTIMĂ PLĂCUȚE FURATE: „Alte persoane care au înregistrat asemenea cazuri mai cunoașteți? – Era
acolo, era încă o doamnă, eu nu o știu, doamna ceea nu a apelat da dânșii și mai era încă un domn.”

Potrivit oamenilor legii, la Inspectoratele de Politie din municipiul Chișinău sunt înregistrate mai multe cazuri de sustragere a placutelor de înmatriculare de la automobilele cu numere străine. Polițiștii dau asigurări că se întreprind toate masurile necesare, pentru identificarea și reținerea persoanelor care comit astfel de infracțiuni.

NATALIA STATI, OFIȚERĂ DE PRESĂ, POLIȚIA CAPITALEI: „Sumele pe care le cer persoanele care au sustras aceste plăcuțe, variază între 500 și 2000 de lei. Toate cazurile sunt înregistrate, au fost inițiate anchete. Ofițerii de investigație din cadrul Inspectoratelor de Poliție întreprind toate măsurile, pentru a identifica persoanele care sustrag plăcuțele de înmatriculare de la unitățile de transport ale automobilelor, ce sunt înregistrate peste hotarele Republicii Moldova.”

Potrivit datelor oferite de Poliție, nu se cunoaște numărul exact de sesizări privind sustragerea plăcuțelor de înmatriculare de la mașinile aduse de peste hotare, deoarece această infracțiune intră în categoria de furturi generale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram