Economie

Reluarea declinului dolarului sporeşte efervescenţa activelor de pe pieţele emergente

Speranţele în revenirea economiei mondiale şi conturarea unui nou superciclu al materiilor prime au readus activele pieţelor emergente în atenţia investitorilor. Acum, reluarea deprecierii dolarului american va da un impuls suplimentar acestor pieţe.

După un exod record de aproape 90 mld. în martie anul trecut, investitorii au revenit pe pieţele de acţiuni şi obli­gaţiuni ale pieţelor emergente, investiţiile totale din ultimele nouă luni ale anului trecut depăşind 360 mld. dolari, potrivit Financial Times.

Iar doar pe primele trei săptămâni din ianuarie 2021, un grup de 30 de ţări aflate în curs de dezvoltare a atras capital de 17 mld. dolari, arătând cum valul de stimulente lansate de băncile centrale continuă să susţină o cursă frenetică pentru randamente.

Investitorii se simt încurajaţi de performanţele peste aşteptări ale multor economii în curs de dezvoltare în timpul pandemiei şi de sosirea vaccinurilor.

Analiştii de la Goldman Sachs spun că pieţele emergente vor rămâne în graţia investitorilor în următoarele luni graţie expunerii acestora la China şi revenirea economiei mondiale, cât şi aşteptărilor privind creşterea preţurilor materiilor prime.

Indicele MSCI care urmăreşte monedele ţărilor aflate în curs de dezvoltare a atins un nivel record la sfârşitul săptămânii trecute în condiţiile în care dolarul american a înregistrat cel mai puternic declin săptămânal din 2021, scrie Bloomberg. O măsură a volatilităţii a coborât la cel mai scăzut nivel din iulie, subliniind optimismul legat de redresarea economiei mondiale în urma vaccinărilor şi perspectivele privind noi stimulente în SUA. „Creşterea economiei mondiale ar trebui să fie foarte puternică în următoarele şase luni odată cu derularea campaniilor de vaccinare“, susţin strategii Goldman Sachs.

Lira turcească este moneda cu cel mai puternic avans la nivel mondial în acest an, iar economiştii se aşteaptă ca banca centrală a ţării să-şi menţină politica strictă după accelerarea inflaţiei pentru a patra lună consecutiv în ianuarie.

Lira turcească a atins maxime pe şase luni după ce JPMorgan şi-a majorat aşteptările privind creşterea economiei turce la 4,6% în acest an, de la 3,3% anterior, scrie Reuters. În această săptămână, banca centrală a ţării este aşteptată să-şi menţină dobânda de referinţă la 17%.

Rubla rusească a avansat la un maxim pe o lună odată cu creşterea preţurilor petrolului. Rubla a urcat cu 0,7% în raport cu dolarul după ce preţurile petrolului au atins maxime pe 13 luni pe fondul temerilor privind intensificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

În Europa centrală, zlotul polonez s-a apreciat în raport cu un euro mai puternic în contextul în care unele restricţii anti-Covid din Polonia au fost relaxate în weekend.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *