Politică

DEZINFORMARE: Republica Moldova este stat succesor al Moldovei lui Ştefan cel Mare

Dezinformare

Presa afiliată Partidului Socialiștilor (PSRM) a distribuit pe 2 februarie un mesaj adresat de liderul socialiştilor Igor Dodon cu ocazia Zilei statalității moldovenești, deşi în Republica Moldova nu există o asemenea sărbătoare oficială. Această iniţiativă de instituire a Zilei statalităţii moldoveneşti datează din 2017, când Igor Dodon era preşedinte al Republicii Moldova, şi derivă din ideologia moldovenist-statalistă, potrivit căreia ar exista un popor moldovenesc diferit de cel român şi totodată că Republica Moldova este succesoarea Moldovei lui Ştefan cel Mare.

ŞTIRI: „Astăzi, țara noastră marchează aniversarea a 662-a a statalității moldovenești. Cu acest prilej, președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare. “La 2 februarie 1365, regele Ungariei Ludovic I a semnat un act prin care recunoaște independența Țării Moldovei, care a fost întemeiată în anul 1359. Bogdan I, care a început lupta poporului pentru independență, a fost recunoscut Domnitor al Moldovei. Țara noastră a trecut prin mai multe provocări, a cunoscut succese și eșecuri, dar pagina de glorie din istoria Moldovei este domnia de aproape o jumătate de secol a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, cu care ne mândrim până în prezent. Noi suntem datori să păstrăm memoria și să respectăm istoria Moldovei, pentru ca generația actuală și cele viitoare să poată ocroti și consolida țara noastră. La mulți ani, Moldova”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.

Un mesaj cu aceeaşi ocazie a fost adresat şi de Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, care de asemenea face parte din Partidul Socialiștilor: „Acum 662 de ani, Țara Moldovei a fost recunoscută ca stat independent. Datoria noastră este să cinstim memoria întemeietorilor și apărătorilor statalității moldovenești, inclusiv a primului Domnitor al Moldovei Bogdan I. Au urmat ani și secole de consolidare a statalității, proces care a cuprins mari provocări și amenințări. Aportul fără de preț la întărirea statului Moldovei și-a adus cel mai de seamă Domnitor al Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, ocrotitor al credinței noastre creștine. Sunt convinsă că ziua de 2 februarie are importanţă deosebită pentru istoria țării noastre. Adevărul istoric despre evenimentele legate de această dată trebuie să fie bine cunoscute și conștientizate, în primul rând, de noi înșine. Avem eroii noștri sfinți, avem stat independent, trebuie să avem mândrie și respect pentru aceste valori, ca să putem privi cu demnitate înainte”.

Realitate

NARAŢIUNE: Republica Moldova este stat continuator al principatului medieval al Moldovei.

CONTEXT: Problema identitară, alături de curentul moldovenist şi statalist, a fost întreţinută în mod artificial de politicienii moldoveni în decursul celor trei decenii de la declararea Independenţei, în 1991. Republica Moldova este succesoarea Republicii Sovietice Moldoveneşti, creată în 1940 prin decizia Sovietului Suprem al URSS, în urma anexării Basarabiei. Aproape jumătate de secol, URSS a încercat să edifice o naţiune şi o identitate a moldovenilor diferită de cea românească, iar după 1991, ideea de „moldovenism” a fost promovată de politicienii susţinuţi de Kremlin. Această naraţiune este dublată de conceptul de „statalitate”, „stat multietnic” şi de miturile că Republica Moldova ar fi parte a „lumii ruse”, iar limba rusă merită statut de limbă oficială. Toate aceste idei, precum şi secesionismul din regiunile transnistreană şi găgăuză, sunt susţinute prin diferite strategii de Federaţia Rusă, inclusiv prin finanţarea directă a partidelor loiale Kremlinului.

Iniţiativa lui Igor Dodon de sărbătorire a Zilei statalităţii moldoveneşti datează din 2017. Atunci, Igor Dodon, care era şeful statului, a propus ca ziua de 2 februarie să fie declarată zi oficială de sărbătoare în care să fie marcată „statalitatea” Moldovei. Consolidarea statalității și identității moldovenești a fost promovată de Dodon în timpul mandatului său de preşedinte, după cum putem vedea şi în RAPORTUL PREȘEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA PENTRU 18 LUNI DE ACTIVITATE, ÎN DETALIU. A fost elaborat Proiectul de Hotărâre privind instituirea zilei de 2 februarie drept Zi a statalității Moldovei, dar și instituirea drapelului istoric al Moldovei drept simbol național. Igor Dodon a promovat introducerea ISTORIEI MOLDOVEI în CURRICULUMUL ȘCOLAR, a făcut şi un documentar „ISTORIA MOLDOVEI”. De asemenea, conform aceluiaşi raport, Instituția prezidențială a elaborat un proiect de lege privind interzicerea unionismului sub toate formele sale, inclusiv a acelor partide politice sau organizații non-guvernamentale „care pledează pentru lichidarea statalității”.

Aceste demersuri se regăsesc în Programul Partidului Socialiştilor: „PSRM pledează pentru statalitatea şi identitatea naţională moldovenească. Partidul va depune toate eforturile pentru consolidarea identităţii naţionale moldoveneşti, pentru educarea tinerilor în spiritul patriotismului şi al înţelegerii interetnice, al respectului pentru istoria, cultura, valorile spirituale, tradiţiile de relaţii în cadrul familiei ale poporului moldovenesc”.

Moldovenismul include revendicări, care însă nu au fost exprimate tranșant, ca formă a unui program politic, ale Moldovei din România, un teritoriu care reprezintă, practic, inima principatului lui Ștefan cel Mare, cu cetatea de scaun, cele mai importante mănăstiri și localități ale Moldovei medievale, precum și mormântul domnitorului. Merită amintit, în acest context, faptul că preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a dăruit lui Igor Dodon o hartă a Moldovei de la sfârşitul secolului al 18-lea, care cuprinde o parte din teritoriul actual al României.

În decembrie 2020, deputaţii PSRM împreună cu parlamentarii afiliaţi fugarului Ilan Şor au votat o lege ce conferea un statut special limbii ruse în Republica Moldova. Curtea Constituțională a găsit-o neconformă cu actul fundamental, iar ca răspuns socialiştii au încercat să incite minorităţile naţionale prin organizarea unor mitinguri în susţinerea limbii ruse.

OBIECTIV: Astfel de mesaje şi acţiuni sunt lansate de PSRM cu scopul de a promova curentul moldovenist, pentru a submina identitatea românească în Republica Moldova, precum şi pentru a întreţine în societate o atmosferă de haos pe care să o speculeze politic în campaniile electorale.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În primul rând, statul Republica Moldova este format în baza teritoriului fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti, care şi-a declarat suveranitatea în 1990, independenţa în 1991 şi a fost recunoscut de ONU în 1992. Primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova a fost România. Entitatea statală a Republicii Moldova este marcată prin sărbătoarea naţională Ziua Independenţei la 27 august.

Moldova medievală la care face referire Igor Dodon este moştenită legitim de România, pentru că în 1859 Ţara Moldovei, cu toate atribuţiile juridice, s-a unit cu Ţara Românească, punând bazele României moderne. Teritoriul dintre Prut și Nistru nu făcea parte din Principatul Moldovei în 1859, după ce în 1812 intrase în componența Imperiului Rus – nu pentru că fusese cedat de Moldova sau pentru că populația sa optase pentru această variantă, ci în urma cedării sale de către Imperiul Otoman (Pacea de la București). Prima variantă de stat pe teritoriul Basarabiei a fost Republica Democratică Moldovenească, creată între granițele fostei gubernii rusești, dar după doar câteva luni aceasta a ales să ceară alipirea la România. Teritoriul a fost anexat de URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov, semnat de URSS cu Germania nazistă.

https://veridica.ro 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *