Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei din bunurile R. Moldova…

Trei din bunurile R. Moldova de pe teritoriul Ucrainei au fost expuse la licitație, la peste 1 milion de lei fiecare

Foto: deschide.md

În gestiunea Agenției Proprietăți Publice (APP) se află la moment 8 bunuri aflate pe teritoriul Ucrainei, dintre care 3 au fost expuse la licitație, valorificate fiecare la peste 1 milion de lei. Întrucât Ucraina este un stat străin, pentru a putea administra proprietățile R. Moldova, este nevoie de un acord bilateral dintre ambele țări, susține reprezentantul APP, Viorel Popa.

În cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe de marți s-au desfășurat audieri publice despre situația privind bunurile imobile ale R. Moldova pe teritoriul Ucrainei.

În debutul ședinței, vicepreședintele Comisiei Petru Burduja a declarat că stabilirea unui plan bine determinat în ceea ce ține de gestionarea problematicii proprietăților țării trebuie să fie o prioritate, or, rolul comisiei este să susțină întreprinderile și instituțiile statului.

„În cadrul acestei comisii trebuie să venim cu un suport pentru instituții, din punct de vedere legislativ, întru elaborarea unor proiecte pe platforma comisiei. Este nevoie de transparentizarea situației”, a declarat dl Burduja.

Prezent la audieri, reprezentantul APP, Viorel Popa a raportat comisiei despre situația patrimoniului național de pe teritoriul Ucrainei.

Totodată, Popa a subliniat că, Ucraina este un stat străin și, respectiv, pentru a putea administra proprietățile Moldovei, este nevoie de un acord bilateral dintre ambele țări.

„Acordul bilateral privind recunoașterea acestora nu a fost finalizat și o parte considerabilă ale bunurilor nu au fost recunoscute de partea ucraineană. Este dificil de controlat aceste proprietăți”, a spus acesta.

Secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi a adus în atenția membrilor comisiei că, în gestiunea Cancelariei de Stat se află 3 bunuri imobile, iar în urma mai multor discuții pe marginea subiectului, a fost demarat procesul de gestionare și urmărire a activității bunurilor ce aparțin R. Moldova.

„Noi, suntem conștienți de riscurile ce țin de obiectivele sanatoriale. Terenurile nu aparțin Republicii Moldova, noi deținem doar construcțiile. În acest sens, s-au întreprins acțiuni pentru a nu admite procedura de insolvabilitate și avem rezultate. Trebuie o abordare strategică, cu persoane competente care cunosc legislația din ambele state”, a spus Iaconi.

Petru Burduja a solicitat reprezentanților tuturor instituțiilor și întreprinderilor de stat, ca în termen de 10 zile să înainteze propuneri concrete care trebuie luate în calcul de către comisia responsabilă.