Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spun socialiștii despre decizia…

Ce spun socialiștii despre decizia CC de a respinge cererea de suspendare a Decretului președintei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier

„Decretul semnat de președinta Sandu, privind reînaintarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier a fost de fapt suspendat”. Asta spune liderul socialiștilor, Igor Dodon, despre decizia Curții Constituționale (CC) de a respinge cererea de suspendare a Decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

În context, Dodon mai menționează că la 23 februarie, atunci când CC va examina în fond sesizarea, „va fi clar dacă R. Moldova se poate transforma dintr-o republică parlamentară într-un stat prezidențial doar în baza deciziei CC”.

„Punctul 5 din hotărârea Curții Constituționale de astăzi specifică clar: Parlamentul nu se poate întruni și discuta subiectul votului de încredere Guvernului până când nu va fi luată decizia finală a Curții Constituționale.

Deci, de fapt, Decretul privind reînaintarea Nataliei Gavrilița a fost suspendat! Ședința CC pe această temă va avea loc pe 23 februarie.

Atunci va fi clar dacă Moldova se poate transforma dintr-o republică parlamentară într-un stat prezidențial doar în baza deciziei CC. În cazul în care CC își va revizui deciziile din 2015 și 2020, președintele țării va obține posibilitatea de a bloca activitatea oricărui Parlament, de a-l dizolva și de a provoca alegeri anticipate de atâtea ori, de câte ori va decide că este necesar, ori, până când în Legislativ va fi creată o majoritate formată din membrii de partid sau aliații șefului statului”, a menționat Dodon.

CC a pronunțat marți, 16 februarie, Decizia nr. 20 prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Curtea Constituțională afirmă că, pe 23 februarie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond a sesizării nr. 30a/2021 depuse la Curte de dnii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. 

La 12 februarie curent, deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski au depus o sesizare la CC cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu, nr. 32-IX din 11 februarie 2021, privind desemnarea Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru. 

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 11 februarie, decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița, pentru a doua oară, pentru funcția de premier.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.

După ce Guvernul Gavrilița a obținut zero voturi în plen, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a chemat fracțiunile parlamentare la consultări.

În urma consultărilor, șefa statului a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministră, declarând că „există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura pentru susținerea candidatului PSRM pentru funcția de premier și-ar fi exprimat voința în mod liber”.