Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doi agenți din Federația Rusă…

Doi agenți din Federația Rusă au trimis R. Moldova cereri în care cer să fie autorizată furnizarea vaccinului Sputnik V

Foto: Digi 24

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sunt incluse în programul COVAX. În același timp, AMDM comunică că a recepționat 2 dosare depuse de către agenți economici privind autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V, care însă nu este autorizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

AMDM susține că, în baza acordului de colaborare cu OMS, are acces la toata informația privind eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor incluse în Lista de utilizare de urgență, aprobată de OMS pentru vaccinurile anti-COVID-19.

Astfel, în cadrul procedurii de aprobare a EUL – The emergency use listing -, se evaluează conformitatea produselor medicale noi în caz de urgență de sănătate publică.

„Obiectivul este de a face medicamentele, vaccinurile și diagnosticul disponibile cât mai curând posibil pentru a aborda situația de urgență, respectând în același timp criterii stricte de siguranță, eficacitate și calitate. Se evaluează amenințarea pe care o prezintă situația de urgență, precum și beneficiile care ar rezulta din utilizarea produselor medicamentoase, inclusiv a vaccinurilor împotriva oricăror riscuri potențiale”, susțin reprezentanții AMDM.

La moment, Agenția este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sunt incluse în programul COVAX.

De asemenea, la AMDM sunt depuse 2 dosare de către agenții economici, cu denumirile comerciale propuse: R-COVI soluție injectabilă și Gam-COVID-Vac Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V) soluție injectabilă.

În rezultatul evaluării dosarelor, AMDM susține că se va asigura că eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor autorizate în R. Moldova sunt în deplină corespundere cu cele propuse spre utilizare la nivel mondial.

La începutul lunii februarie, scretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc, anunța că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din R. Moldova a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe privind furnizarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 în țara noastră. Atunci autoritățile au transmis un răspuns, în care informează despre cerințele care trebuie îndeplinite pentru înregistrarea vaccinului.

Rusia a solicitat autorizarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID și în UE, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că va comunica mai multe când va începe verificarea vaccinului.

Numit Sputnik V drept omagiu pentru primul satelit lansat de URSS în 1957, vaccinul rus împotriva coronavirusului a fost întâmpinat cu scepticism la nivel internaţional în faţa unui anunţ considerat prematur, în august, chiar înainte de începerea studiilor clinice. (faza 3) şi publicarea rezultatelor ştiinţifice.