10:56:21 20.04.2024
Stiri

Șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, plasat în AREST preventiv: Riscă până la opt ani de închisoare pentru implicare în schema criminală care vizează sustragerea a MILIOANE de lei de pe cardurile bancare ale moldovenilor

Actualitate 16.02.2021 14:05 Vizualizări1733 Autor: Ziarul National
Șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, plasat în AREST preventiv: Riscă până la opt ani de închisoare pentru implicare în schema criminală care vizează sustragerea a MILIOANE de lei de pe cardurile bancare ale moldovenilor Agora
Șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco


Șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco, a fost plasat în arest preventiv pentru 72 de ore, după perchezițiile de ieri efectuate la domiciliul, în automobilul și în biroul de serviciu al acestuia, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Demcenco, reținut cu suportul Serviciului de Informații și Securitate și Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției al MAI, este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Mai exact, oficialul de la ANP este suspectat că ar avea legături cu schema de escrocherie în care era implicat colonelul de justiție Viorel Perciun, șeful Penitenciarului Nr.18 Brănești, care a făcut mii de victime printre cetățenii R. Moldova.

Dacă va fi găsit vinovat, Demnecnco riscă închisoare de la 3 la 8 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Procurorii urmează să-i înainteze învinuirea și să depună la judecătorul de instrucție un demers pentru plasarea acestuia în arest preventiv.

Amintim că, pe 10 februarie curent, au fost efectuate mai multe percheziții pe teritoriul municipiului Chișinău, dar și la Penitenciarul Nr.18 Brănești, care s-au soldat cu reținerea a 12 persoane, printre care și colonelul de justiție, Viorel Perciun, suspectate de comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.

Grupul ar fi activat în cadrul penitenciarului de la Brănești, care ar fi dotat cu tehnică specială, iar de la domiciliile celor vizați s-ar fi ridicat sume de bani în mărime de aproximativ 5 000 000 de lei. Pe întreg teritoriul R. Moldova, din 2019 până în prezent, ar fi fost înregistrate 2 800 de cauze penale privind însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile cetățenilor. Prejudiciul depășește 2 700 000 de euro.

Schema ar fi fost pusă pe roate din luna noiembrie a anului 2019 și a luat amploare în anul 2020. Victimele erau sunate de persoane care se prezentau angajați ai băncilor comerciale și li se comunicau că cineva ar fi intrat în posesia datelor confidențiale ale cardului și că efectuează extrageri din cont. Astfel, escrocii solicitau de la victime ultimele 4-6 cifre de pe cardul bancar, pentru a opri extragerea și blocarea acestuia. Majoritatea pătimașilor au căzut în plasa hoților atunci când au oferit datele și au rămas fără bani.

De partea cealaltă, Administrația Națională a Penitenciarelor s-a arătat disponibilă să acorde suportul necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor în acest caz, subliniind că nu tolerează „eventualele implicări ale angajaților în activități neregulamentare”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md