06:57:38 20.04.2024
Stiri

INTERVIU // R. Moldova: Peste 200 persoane s-au REINFECTAT deja cu COVID-19. „Sunt cazuri ușoare, sunt cazuri grave”

Actualitate 16.02.2021 14:22 Vizualizări4184 Autor: Ziarul National
INTERVIU // R. Moldova: Peste 200 persoane s-au REINFECTAT deja cu COVID-19. „Sunt cazuri ușoare, sunt cazuri grave” Foto: Europa Liberă
Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică


De la debutul pandemiei în R. Moldova, peste 200 de persoane au reușit să se infecteze cu COVID-19 de cel puțin două ori.

Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, Ștefan Gheorghiță, șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), susține că asemenea persoane au fost luate la evidență în mai multe teritorii administrative, dar cele mai multe cazuri repetate ale bolii au fost înregistrate în municipiul Chișinău.

De ce avem o creștere semnificativă a numărului de infectări în ultima perioadă și când ar urma să ajungă vaccinul anti-COVID-19 în R. Moldova, aflați din interviul de mai jos.

Dle Gheorghiță, în ultima perioadă avem o izbucnire a numărului de cazuri noi de infectate cu noul coronavirus, iar autoritățile au înăsprit restricțiile pentru a preveni răspândirea COVID-19. De ce avem această majorare a cazurilor de infectare?

Ne aflăm în pandemie și creșterea este pretutindeni, în toate țările, inclusiv în regiunea europeană, în statele care înconjoară R. Moldova.

Avem o creștere semnificativă a cazurilor noi începând cu săptămâna a treia din acest an. În săptămâna a șasea, până pe 14 februarie, avem o creștere a cazurilor noi cu 17,9%, a numărului de decese cu 2,9%, iar în cifre absolute – o creștere cu 802 cazuri noi în săptămâna a șasea comparativ cu a cincea. Avem și o creștere a ponderii testelor pozitive: de la 20% în săptămâna a doua la 29% în săptămâna a șasea.

Această situație se explică prin faptul că populația a obosit de restricțiile impuse, nu întoteauna respectă recomandările cum ar fi respectarea distanței fizice, evitarea locurilor aglomerate, purtarea corectă a măștilor de protecție etc.

O altă cauză a acestei creșteri este că persoanele s-au adresat mai tardiv la medic, fiindcă ne aflăm în perioada rece a anului și simptomatologia COVID-19 și a infecțiilor respiratorii acute este asemănătoare.

Totodată, în cazul a 34 - 40% este vorba despre persoane asimptomatice și populația nu cunoaște că este infectată cu SARS-CoV-2, dar reprezintă pericol pentru transmiterea coronavirusului.

Unii specialiști din sistemul medical al capitalei au avansat ideea că această creștere a numărului de infecții ar avea legătură cu pătrunderea în R. Moldova a noilor tulpini ale COVID-19, mult mai contagioase. ANSP are asemenea date?

Riscurile legate de tulpinile modificate ale virusului SARS-CoV-2, cum este tulpina din Marea Britanie, rezidă din faptul că acestea sunt cu până la 70% mai contagioase decât forma cunoscută și sporesc cu 30% numărul de decese.

Noi nu avem date oficiale despre răspândirea acestei tulpini în R. Moldova. Am înregistrat cazuri unice ale persoanelor care s-au întors din Marea Britanie și care au făcut infecția COVID-19, dar a fost vorba despre forme ușoare.

În R. Moldova a fost elaborat un document care a fost adus la cunoștința lucrătorilor medicali, potrivit căruia, la înregistrarea formelor grave, care au în anamneză epidemiologică legătură cu revenirea din Marea Britanie, sunt colectate probe care vor fi expediate într-un laborator recomandat de Organizația Monsială a Sănătății (OMS) pentru efectuarea analizelor.

Dle Gheorghiță, există cazuri de reinfectări în R. Moldova la persoane care au depășit o dată COVID-19?

Da, există, ca pe tot globul pământesc. Conform recomandărilor OMS, cazurile de reinfectări sunt numite repetate și se referă la persoanele care se infectează la o perioadă mai mare de 30 de zile după ce au depășit boala.

Cazuri repetate există în mai multe teritorii administrative și ele sunt luate la evidență.

Aveți o cifră a cazurilor repetate?

Cifra depășește 200 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în municipiul Chișinău, unde avem și cel mai mare număr de populație, dar avem și persoane din localitățile rurale. E vorba de diferite vârste.

Cum se manifestă boala atunci când o persoană se reinfectează? Am auzit responsabili din domeniul sănătății spunând că formele sunt mai grave în cazul persoanelor care contractează repetat noul coronavirus...

Manifestările clinice sunt aceleași ca și prima dată. Sunt cazuri ușoare, sunt cazuri grave.

Sunt cazuri diferite, depinde de starea imună a organismului, de vârsta pacientului. Dacă persoana are o vârstă înaintată, boala decurge mai greu.

Dle Gheorghiță, după aproape un an de la înregistrarea primului caz de COVID-19 în R. Moldova, care ar fi cele mai importante concluzii?

Avem o situație pandemică, măsuri nespecifice, deja este și vaccinul anti-coronavirus ca măsură specifică, numărul de vaccinări l-a depășit pe cel al persoanelor infectate cu COVID-19.

Când se va ajunge la acoperirea populației cu vaccin anti-COVID-19 în proporție de 70 – 80%, în paralel rămânând în vigoare măsurile nespecifice, atunci vom scăpa de pandemie în lume și în R. Moldova.

Deocamdată, trebuie să ne mobilizăm și să ne organizăm, astfel încât să avem mai puține cazuri înregistrate și mai puține decese.

Apropo de vaccinuri, mai ajung în R. Moldova? Autoritățile au anunțat că acest lucru urma să se întâmple la mijlocul lunii februarie...

Vaccinul va fi disponibil în R. Moldova. Din câte cunosc, acesta va ajunge în R. Moldova în luna februarie și va fi administrat personalului medical din prima linie a luptei cu COVID-19.

Este elaborat cadrul normativ, populația a fost informată și suntem în așteptare.

Domnule Ștefan Gheorghiță, vă mulțumim!

Interviu realizat de Vera Călin


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md