19:37:49 28.03.2024
Stiri

Dodon se teme că VISUL său poate să se împlinească: „Printr-o singură DECIZIE, R. Moldova poate să devină brusc republică PREZIDENȚIALĂ”

Actualitate 16.02.2021 16:39 Vizualizări4382 Autor: Ziarul National
Dodon se teme că VISUL său poate să se împlinească: „Printr-o singură DECIZIE, R. Moldova poate să devină brusc republică PREZIDENȚIALĂ”


Liderul socialiștilor, Igor Dodon, este convins că decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC) suspendă și nu prea decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Totul va deveni clar pe 23 februarie curent, atunci când sesizarea socialiștilor va fi examinată în fond de către magistrații Înaltei Curți, consideră Dodon.

Potrivit liderului PSRM, punctul 5 din hotărârea de astăzi a CC prevede că „Parlamentul nu se poate întruni și discuta problema votului de încredere din partea guvernului până când nu va fi luată decizia finală a Curții Constituționale”.

Citește și: DOC // Curtea Constituțională a RESPINS cererea socialiștilor de a suspenda acțiunea DECRETULUI Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de PREMIER

„Deci, de fapt, decretul privind renumirea Nataliei Gavrilița a fost suspendat. Ședința CC pe această temă va avea loc pe 23 februarie. Atunci va fi clar dacă R. Moldova poate deveni brusc republică prezidențială… printr-o singură decizie a Curții Constituționale. Dacă Curtea Constituțională își va schimba propriile decizii din 2015 și 2020, atunci președintele va avea împuterniciri nelimitate de a bloca activitatea oricărui parlament, de a-l dizolva și de a provoca alegeri parlamentare anticipate de câte ori consideră necesar, până când va exista o majoritate în parlament, formată din membri ai partidului sau susținători ai președintelui. Un precedent foarte periculos...”, a scris Dodon pe Telegram.

De partea cealaltă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, consideră că Dodon nu ar fi înțeles ce prevede decizia de astăzi a CC.

„Se vede că Dodon e consiliat de „savanții” care au solicitat suspendarea decretului șefului statului fără a indica argumente pentru suspendare. Acesta spune că, de facto, decretul este suspendat, chiar dacă Curtea a respins solicitarea de suspendare. În realitate, nu e nicio suspendare a decretului nici „de facto”, nici „de jure”, or toți termenii curg în continuare fără nicio întrerupere (cel puțin de azi 16 februarie până la 23 februarie 2021) – atât cel de 15 zile de la desemnare, cât și cel de 45 de zile de la respingerea primei solicitări de învestitură. Dar faptul că Parlamentul nu va examina programul și lista prezentate de candidatul la funcția de premier până la o decizie finală CC – dincolo de faptul că asta este cumva firesc, pentru ca Parlamentul să examineze ceva, programul și lista trebuie mai întâi să fie depuse la Parlament”, a punctat deputatul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md