fbpx

Asistența juridică garantată de stat poate fi accesată online, datorită sprijinului oferit de PNUD și Suedia

Asistența juridică garantată de stat poate fi accesată acum mai rapid ca niciodată. Din luna iunie 2020, desemnarea unui avocat din oficiu poate fi solicitată online, prin completarea unui formular, cu utilizarea semnăturii electronice. Noua procedură economisește timp și efort și exclude din circuit formularele pe suport de hârtie. Sistemul, lansat în plină pandemie de COVID-19, îi scutește pe solicitanți de drumuri în plus și, respectiv, reduce nivelul de expunere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Instrumentul online este destinat polițiștilor, ofițerilor de urmărire penală, procurorilor și judecătorilor, dar și persoanelor fizice, eligibile pentru serviciile unui avocat plătit de stat. Sistemul a fost dezvoltat de Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), cu sprijinul PNUD și al Suediei.

Astfel, cererile pentru un avocat plătit din oficiu sunt examinate de două ori mai repede.

Acum, tot ce trebuie să facă un solicitant de asistență juridică garantată de stat este să completeze o cerere la rubrica „Formulare” de pe site-ul www.cnajgs.md. În doar câteva minute formularul este deja examinat de un operator al Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat. La scurt timp, solicitantul este informat, prin email, ce avocat a fost desemnat să preia cazul.

Anterior, formularul era completat pe suport de hârtie, uneori scris de mână, scanat, semnat și abia după aceea expediat la adresa CNAJGS. Respectiv, solicitanții aveau de așteptat mai mult până la desemnarea unui avocat din oficiu.

Sergiu Chiruţa, coordonator al Oficiului Teritorial Chişinău al CNAJGS, afirmă că noul sistem a redus în jumătate timpul alocat de consultanții CNAJGS pentru examinarea cererilor: „Când solicitarea vine prin intermediul aplicației online, proiectul deciziei este completat deja cu datele pe care le-a introdus solicitantul sau beneficiarul. Consultantul nu mai alocă 10 minute, ci doar 3-4 minute pentru a verifica dacă datele introduse sunt corecte. Ulterior, în cel mai scurt timp, este desemnat avocatul. Atât apărătorul, cât și solicitantul sunt informați despre decizia de desemnare, la fel, prin intermediul programului”.

Potrivit lui Chiruța, instrumentul online acționează sută la sută în interesul beneficiarilor finali – persoane care au nevoie de asistență juridică gratuită: „Automatizarea acestor procese permite prestatorilor asistenței juridice garantate de stat să acorde mai mult timp pentru pregătirea cauzelor și pentru a asigura că beneficiarii noștri au parte de servicii de calitate înaltă”.

E-sistemul contribuie la un act de justiție mai eficient

Nestor-Artur Tașlîc, ofițer superior de urmărire penală în Direcția Urmărire Penală a Inspectoratului General al Poliției, este unul dintre utilizatorii frecvenți ai noiilor funcționalități introduse de sistemul informațional de asistență juridică garantată de stat. Ofițerul solicită un apărător gratuit în diferite cauze, de exemplu, când persoana care urmează a fi recunoscută în calitate de bănuit nu are resurse financiare pentru a-și asigura personal un apărător.

Odată cu introducerea posibilității de a solicita asistența juridică garantată de stat prin semnătură electronică, procedura a devenit cu mult mai ușoară. Dacă e să facem un calcul aproximativ, anterior aceasta dura de la o oră până la două ore. De exemplu, dacă procedura nimerea în orele de vârf, ori erau foarte multe solicitări, asta ne complica activitatea. În prezent, o solicitare online pe care am efectuat-o recent a durat nu mai mult de 30 de minute”, spune el.

Avantajele noului e-sistem au fost observate și de judecători. „Furnizarea imediată de Oficiul Teritorial Chișinău al CNAJGS, prin intermediul poștei electronice, a informației despre avocatul desemnat, e-mailul acestuia și decizia emisă în acest sens, ne oferă posibilitatea de a expedia, în adresa electronică a avocatului respectiv, informația utilă pentru participarea în ședința de judecată. Beneficiul pentru cetățeanul în interesul căruia a fost sau va fi desemnat un avocat este asistența juridică de care va beneficia într-un final. Prin faptul utilizării acestei platforme electronice economisim acel timp prețios”, spune Andrei Ojoga, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Această opinie este împărtășită și de Alexandru Negru, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani: „Justițiabilul este beneficiarul serviciilor publice pe care organele de efectuare a justiției urmează să le presteze și cred că justițiabilul este cel mai interesat să obțină acest serviciu într-un termen cât mai restrâns. Dacă noi vorbim despre micșorarea termenului de soluționare a unei cauze în care o persoană participă în calitate de inculpat sau parte vătămată, atunci evident că în final se ajunge la prestarea acestui serviciu mai rapid și, de ce nu, mai eficient”.

Noul sistem și-a dovedit deja eficiența, fiind utilizat pe larg de angajații din sistemul de justiție. În perioada iunie – decembrie 2020 la CNAJGS au fost depuse 29.925 de solicitări de asistență juridică garantată de stat. Dintre acestea, 24.577 au fost depuse în format online, cu utilizarea semnăturii electronice, ceea ce constituie 82% din numărul total.

Cele mai multe solicitări – 9019, au parvenit din partea judecătoriilor, alte 6250 au venit din partea Inspectoratului General al Poliției, iar 2503 de solicitări – din partea Curții de Apel.

În Republica Moldova, asistența juridică garantată de stat este oferită anual unui număr de peste 60.000 de femei și bărbați. De serviciile unui avocat plătit de stat pot beneficia persoanele care sunt parte a unui proces penal, civil, contravențional sau de contencios administrativ, însă nu dispun de suficiente mijloace pentru a plăti acest serviciu, sau au fost reținute în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenționale. Asistența juridică garantată de stat este oferită, de asemenea, copiilor care sunt victime ale unor infracțiuni, dar și victimelor adulte ale violenței în familie sau a infracțiunilor privind viața sexuală.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Back to top button