/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Problemă nerezolvată. De trei luni, maidanezii care ajung la Necropolă nu mai sunt sterilizați

missing
16 februarie 2021, ora 22:45

Câinii care au atacat săptămâna trecută doi copii din sectorul Ciocana, în timp ce se întorceau de la școală, au fost prinși și duși la Necropola pentru animale. Totuși, problema nu se rezolvă aici. Deja a treia lună, maidanezii care ajung aici nu mai pot fi sterilizați, pentru că instituția nu mai are niciun medic veterinar. Astfel, peste 100 de câini care ar urma să fie supuși acestei intervenții, își așteaptă rândul. Potrivit celor din administrație, în prezent Necropola este suprapopulată, iar serviciul riscă să fie oprit, deoarece locuri libere nu mai sunt.

Patrupezii din imaginile care au făcut furori pe rețelele sociale, au fost duși acolo, unde ajung toți câinii fără stăpân din Capitală – la Necropola de animale. Aici, aceștia ar urma să fie sterilizați, ținuți până se vindecă, după care – transportați tot acolo de unde au fost luați, întrucât nu ar mai prezenta pericol. Însă deja de trei luni, patripezii care ajung aici nu se mai sterilizează.
„Desigur, că am luat acești câini. Acum, băieții le caută adăpost. Sunt foarte multe plângeri, dar acum, din cauza că nu este medic, e puțin spațiu, nu ne mai putem ocupa de asta”.

Ultimul veterinar de la Necropolă s-a concediat încă la începutul lui decembrie anul trecut.

„Dacă până nu demult, la Necropolă, veneau pe zi câte 10-15 mașini, atunci acum specialiștii intervin doar în situațiile excepționale, când câinii sunt agresivi. Mai mult, de ceva timp, aceștia nu mai sunt sterilizați, astfel că Necropola este suprapopulată”.

„Cabinetul este mic, nu e posibil să lucreze doi medici, dar la așa volum de maidanezi într-adevăr e nevoie să lucreze doi medici”.

Așa că animalele sunt ținute într-o gheretă veche, pentru a le ține cât de cât cald. Aceștia sunt, însă, norocoși, pentru că au parte măcar de un așa adăpost.

„Pe teritoriu sunt în jur de 120 de adăposturi. Iar câini sunt 850. – Reiese că ei dorm sub cerul liber? – Se ascund unul lângă altul, se încălzesc”.

Iar ca să reziste la frig, Ministerul Apărării a donat Necropolei o bucătărie militară, unde angajații le pregătesc hrană caldă.

„Se încălzește apa, se face un fel de terci fierbinte, se adaugă carne, se înmoaie pentru timpul de iarnă”.

Chiar și așa, angajații spun că animalele au mare nevoie de orice fel de mâncare: carne, pâine sau oase. Gerurile care s-au abătut în aceste zile peste țara noastră și care ajung și până la -15 grade, îi impun pe angajații de la Necropolă să cerșească fân sau plapume pentru animale, pentru că sunt prea multe și nu încap în volierele existente. Singura soluție, spun responsabilii, este ca, treptat, patrupezii să fie adoptați de oameni.

„În acest fel, puteți salva o viață și căpăta și un prieten. Pentru noi și întreg orașul va fi un ajutor enorm”.

„Ce ochișori frumoși ai..”.

În acest fel, la Necropolă s-ar elibera locuri, ceea ce ar permite angajaților să-și reia activitatea, adică să aducă aici animalele din oraș și să le sterilizeze. Doritorii de a adopta un câine sunt așteptați în zilele de duminică, pentru a-și face un prieten patruped.

De la o întreprindere ne-au sunat să luăm toți câinii, pentru că erau prea mulți, iar unul din ei era Boy. E mare, frumos. Ei mai întâi își iau câini, apoi se dezic de ei. E foarte rău.

Potrivit autorităților, în 2020, lunar, circa 150 de câini erau capturați și sterilizați, iar acum, la Necropolă, peste 100 de patrupezi își așteaptă rândul pentru a fi sterilizați.

Nu se știe, însă, când va putea fi reluat acest serviciu, deoarece medicii veterinari evită să vină să lucreze la Necropolă. Din această cauză, spațiul rezervat acestei întreprinderi devine tot mai neîncăpător, acum fiind adăpostite în jur de 900 de animale. La sfârșitul lui 2020, ANSA au depistat 19 încălcări, după o scurtă vizită la Necropolă. Atunci, conducerea întreprinderii a declarat că e la curent cu aceste abateri, dar cu greu se descurcă cu numărul prea mare de animale. Subiectul privind câinii maidanezi a fost discutat, ieri, și la ședința Primăriei. Edilul Capitalei le-a cerut responsabililor ca, cel târziu până miercuri, să vină cu soluții concrete, pentru a rezolva problema.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram