image
Sursa foto: Democrația acasă

În anul când Dodon a interzis tăierile din păduri, au fost comise 330 de încălcări; Ce spune Moldsilva despre Plaiul Fagului

Pe parcursul anului 2020, când Ministerul Agriculturii, la indicația ex-președintelui Igor Dodon, a emis un ordin privind sistarea oricăror tăieri planificate în pădurile din subordinea Agenției „Moldsilva”, în realitate au fost înregistrate 330 de acțiuni ilicite de tăiere a pădurilor, braconaj, pășunat ilicit și alte contravenții cu implicarea personalului serviciului silvic. Prejudiciul cauzat fondului forestier pe cazurile date constituie 2, 4 milioane de lei și au fost recuperate prin intermediul unor litigii doar 515 mii lei. Anunțul a fost făcut de deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.

După aparția scandalului de la rezervația științifică „Plaiul fagului”, dar și în urma sesizărilor populației din s. Bujor deputatul a solicitat explicații de la conducerea Agenției „Moldsilva”. Cifrele enunțate se conțin în raportul oferit de agenție.

„În cadrul a peste 4000 de revizii, personalul Moldsilva a depistat tăierea ilicită a unui volum de peste 700 metri cubi de lemn. Mai mulți ingineri, șefi de ocoale silvice, pădurari ar fi fost sancționați disciplinar, inclusiv concediați.

Cu privire la cazul din comuna Bujor, mi s-a comunicat că în patru cantoane silvice au fost tăiați ilegal 1412 arbori, cu un volum total de 480 metri cubi, cu complicitatea pădurarilor responsabili de aceste ocoale și a altor persoane cu funcții de răspundere. Ca rezultat, au fost efectuate anchete de serviciu și unele persoane au fost concediate”, a relatat Chiril Moțpan.

În legătură cu tăierile din rezervația științifică „Plaiul fagului” responsabilii de la Moldsilva au constatat că pădurarul unui ocol silvic, în complicitate cu proprietarul unei unități de transport, a decis să înstrăineze o cantitate de masă lemnoasă tăiată în mod legal, care nici măcar nu a fost raportată în actele finale.

„Cazul este încă în proces de examinare la instanțele responsabile, urmând să fie stabilite măsurile de pedeapsă”, mai spune deputatul.

Raportul mai relevă că în perioada 2017-2020, ar fi fost pornite peste 200 de cauze civile împotriva arendașilor loturilor de pădure, o bună parte dintre ele vizând recuperarea prejudiciilor, rezilierea contractelor, plata datoriilor, restabilirea fondului forestier afectat. În principiu, este vorba de procese ce ar forța arendașii să-și plătească datoriile și să compenseze pagubele cauzate. La ziua actuală, pe rolul instanțelor judecătorești naționale, se examinează 46 de cauze civile între arendașii fondului forestier și Agenţia „Moldsilvaˮ, cu o valoare a acțiunii de 1 174 737 lei.

„Concluzia pe care mi-am făcut-o după lectura acestui raport este că responsabilii de la „Moldsilva” încearcă să-și țină sub control domeniul, inclusiv prin mii de raiduri și revizii, și sunt dispuși la colaborare cu alte structuri responsabile, dar sunt luați prin surprindere de factori precum reaua-credință a propriilor angajați și a arendașilor. Totodată se mediatizează excesiv un caz sau altul de tăiere de pădure, dar în presă nu se acordă atenție caracterului sistemic al acestor probleme” a mai spus deputatul.

Amintim că la 21 februarie 2020, în an electoral, ministrul Agriculturii Ion Perju a fost criticat de președintele Igor Dodon, care i-a cerut să sisteze tăierea pădurilor. „Domnule Perju, dacă nu opriți „bespredelul” de acolo că vindeți la dreapta și la stânga lemnele, o să zburați împreună cu șeful de la „Moldsilva”, a declarat Dodon. Ministrul Agriculturii s-a conformat și a emis un ordin în acest sens la 13 martie 2020, iar Igor Dodon s-a lăudat în repetate rânduri ulterior că a interzis tăierea pădurilor.

Decizia de reluare a acestui proces a fost adoptată la scurt timp după ce Igor Dodon a pierdut alegerile, pe 22 decembrie 2020 de Guvernul Chicu, fără ca reprezentanții guvernului să explice necesitatea reluării tăierilor.

Declarații controversate ale „Moldsilva” referitor la scandalul de la Plaiul Fagului

Deși în răspunsul oferit deputatului Chiril Moțpan, responsabilii Agenției Moldsilva” menționează că au depistat nereguli legate de defrișările de la rezervația „Plaiul Fagului”, în conferința de presă organizată pe 26 februarie, curent, Ghenaide Grubâi, angajat al Agenției a declarat că în urmă unui control au stabilit că lucrările „de reconstrucție ecologică” sunt efectuate „în strictă corespundere cu prevederile legislației”. Acesta a mai precizat atunci că toate lucrările au fost coordonate cu autoritățile competente de mediu și cu reprezentanții Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: