image
Sursa foto: jurnal.md

De ce se strică atât de repede drumurile proaspăt reparate?

O atitudine mai puțin grijulie par să aibă unele autorități contractante atunci când este vorba de utilizarea banilor publici, proveniți din impozitele și taxele cetățenilor. Astfel, chiar și pentru unele investiții mai mari, cum ar fi cele pentru reparația drumurilor, termenul de garanție solicitat este foarte mic sau lipsește.

Autoritatea contractantă care desfășoară cele mai numeroase și valoroase achiziții de lucrări de reparație a drumurilor, Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (în continuare ASD), nu solicită termene de garanție mai mari de un an, scrie revizia.md.

De obicei, nici anunțul de participare, și nici documentația standard nu prevede termen de garanție. Deși în documentația standard scrie că termenul de garanție este indicat în capitolul 3 din fișa de date a achiziției, în această secțiune nu apar informații referitor la termenul de garanție. Doar modelul de de contract atașat la documentația de atribuire face referire la un termen de garanție de 1 an. Aceste condiții au fost aplicate și în cadrul licitației pentru achiziționarea lucrărilor de reparație, în baza căreia ASD a atribuit un contract cu valoarea de 135 116 289,89 lei operatorului economic „Lusmecon” SRL, care a oferit un termen de garanție pentru lucrări de 12 luni. Acestea au fost condițiile inclusiv pentru achizițiile cu valoare cumulată de câteva miliarde de lei, care se preconizau a fi realizate din creditul rusesc.

Exemplul ASD este preluat și de funcționarii publici din consiliile raioanele, care uită de importanța termenelor de garanție pentru lucrările de reparație a drumurilor când operează cu banii publici, iar nu cu banii proprii.

La data de 27 ianuarie 2021, Consiliul Raional Sângerei a inițial o achiziție de lucrări de reparație a drumurilor locale în valoare de 13 182 903 lei, fără TVA. Anunțul de participare, semnat de Grigore Corcodel, președintele raionului Sîngerei, nu face referire la termenul minim de garanție pentru reparații, pe care ar trebui să și-l asume ofertanții. Pentru a câștiga, un operator economic trebuie să stabilească cel mai mic preț pentru ofertă, fără a se mai gândi la durabilitatea drumului reparat. În documentația standard a licitației scrie că termenul de garanție este indicat în secțiunea 3 din fișa de date a achiziției. Cu toate acestea, în fișa de date a achiziției nu se face nicio mențiune cu privire la termenul de garanție a lucrărilor. Nici chiar în modelul de contract din documentație de atribuire nu este prevăzut vreun termen de garanție, ci doar lăsat spațiu liber.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: